'Puinhoop op de Hoofdstraat'

DRIEBERGEN Maandag begint de langverwachte herinrichting van de Hoofdstraat. Tot medio augustus wordt doorgaand verkeer omgeleid over de Loolaan/Horstlaan.

Victor Schutijser

Aanleiding voor de herinrichting is een reeks ongelukken met als triest dieptepunt een dodelijk ongeval eind 2010. ,,Veel mensen vinden de verkeersveiligheid van de Hoofdstraat onvoldoende. Dit komt onder andere doordat op een aantal plekken het fietspad direct aan het weggedeelte voor auto's grenst. Een andere reden is dat er veel zijstraten op de Hoofdstraat uitkomen. Hierdoor is er een grote hoeveelheid overstekend verkeer", stelt de gemeente.

Als tijdelijke maatregel komen er verkeerslichten op de hoek Horstlaan/ Arnhemsebovenweg om de extra drukte in verband met de omleiding op te vangen. Ook worden de wegversmallingen op de Loolaan verwijderd. ,,Het zal in de spits een puinhoop worden bij de snelweg. Toen de Arnhemsebovenweg een tijdje geleden was afgesloten, stond de hele Hoofdstraat vast, dat zal nu niet anders zijn", vertelt de bedrijfsleider van een dierenwinkel langs de Hoofdstraat. De permanente aanpassingen zijn in overleg met de buurt tot stand gekomen. In 2012 is in overleg met omwonenden een schetsontwerp gemaakt. Zo wordt gewerkt aan een veilige verkeersroute voor alle weggebruikers, met voldoende doorstroming. De meest gevaarlijke delen van de Hoofdstraat worden aangepakt. De fietspaden worden verhoogd en komen zo los te liggen van de hoofdrijbaan.

OPENBAAR VERVOER Met de werkzaamheden aan de Hoofdstraat zal ook het openbaar vervoer om moeten rijden. ,,Door werkzaamheden rijden de bussen via de Horstlaan-Arnhemsebovenweg-Loolaan. De haltes Beukenstein, Rijsenburg, Traay, Akkerweg, Hoge Steeg en Loolaan/A12 vervallen. Hiervoor in de plaatst stopt de bus nu op: M. van Carnbeelaan, Gezichtslaan, Traay/Arnhemsebovenweg en de Welgelegenlaan", licht Connexxion toe.

,,Mijn collega is slechtziend en komt iedere dag met de trein hier naar toe. Het is maar kijken hoe hij hier moet komen, dat wordt een uitdaging", zegt Mark van der Luur van Zorg Pluspunt aan de Hoofdstraat. ,,De gemeente is geloof ik wel bereid om voor individuele gevallen mee te denken, dus een buddy neer te zetten om hem bij wijze van spreken 's morgens hier te brengen en 's avonds weer terug te brengen tot in de bewoonde wereld. Dat vind ik dan wel netjes, maar goed dat kun je niet voor iedere klant doen."

Hij vervolgt: ,,We hebben een groot assortiment met hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden, vorige week was hier een echtpaar met de bus uit Lelystad. Dat gaat niet meer. Lopen vanaf de Arnhemsebovenweg is niet te doen. Als je kan zien is het al een roteind. Maar als je het niet kan zien en het is onbekend terrein dan heb je een probleem." Ook andere ondernemers aan de Hoofdstraat zullen de omleiding gaan merken. ,,Als Driebergenaar weet je wel hoe je er komt, maar voor spontane klanten zal het een probleem zijn."

AFWACHTEN ,,Ik kan het toch niet veranderen. De plannen liggen er en we zullen ermee moeten dealen. Maar het wordt wel lastig. Minder mensen die spontaan langskomen, dat kost gewoon omzet", besluit Van der Luur.