• Koen Suyk

Provincie stelt geitenstop in

HEUVELRUG De provincie Utrecht heeft een geitenstop afgekondigd. Vanaf woensdag is uitbreiding of vestiging van geitenhouderijen niet toegestaan. Voor de veelbesproken geitenboerderij bij Zuylestein in Leersum heeft de maatregel geen gevolgen, want volgens de gemeente is de omgevingsvergunning voor uitbreiding al verleend.

LONGONTSTEKING Twee geitenhouderijen in Maarsbergen en Overberg wachten nog wel op groen licht. Maar dat sein is door de provincie voorlopig op rood gezet. Reden voor de geitenstop is een onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen binnen een straal van twee kilometer meer kans hebben op longontsteking.

VERHOOGD RISICO Een advies van de GGD regio Utrecht bevestigt die conclusie. Over de oorzaken van het verhoogde risico op longontsteking bestaat nog geen duidelijkheid. De provincie neemt het zekere voor het onzekere en stelt daarom net als de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland een geitenstop in.