• Primavera

Primavera wint prijs op Olympiade

MAARN Met een medaille om zijn nek keerde Christian Primavera terug uit Zürich. De tiener deed mee aan de Internationale Natuurkunde Olympiade en deed dit met succes. Het was niet de eerste keer voor de 17-jarige, die vorig jaar ook al meedeed aan de internationale wedstrijd. Toen greep hij naast de prijzen en daarom is de blijdschap nu veel groter: ,,Ik had dit niet verwacht."

Jeroen van der Veer

 

In Zürich moest de inwoner van Maarn twee toetsen maken, met een experimenteel en een theoretisch deel. Dit waren geen kleine natuurkunde toetsen, want Primavera moest voor beide vijf uur lang zwoegen. ,,In het experimentele deel hebben we onder andere de elektrische weerstand van dunne lagen onderzocht. Het theoretische deel bestond uit opgaven over een ruimtestation, over elektrische systemen om neuronen na te bootsen en over de deeltjesversneller van CERN."

Het was dus allerminst een schoolreisje, want Primavera moest echt aan de bak. Naast de toetsen ging ook hij op excursies. Hierbij werd het CERN bezocht en kreeg men een rondleiding op het Paul Scherrer Insitute. ,,Naast het feit dat deze excursies zeer interessant waren, gaven ze ons de gelegenheid om de deelnemers van andere landen te leren kennen."

Inmiddels is Primavera weer een ervaring én een prijs rijker. ,,Dit vond ik een prachtige afsluiting van een geweldige week waarin we met de andere teams veel leuks hebben beleefd. De andere Nederlanders hebben een eervolle vermelding behaald."