• Jeroen van der Veer

'Prijs zorgt voor duw in goede richting'

DOORN Het was zwaar, het was pittig en het was vooral een kwestie van een lange adem hebben. Gelukkig zijn ze dat bij zwemvereniging Woestduin gewend en mede door de inspanningen van voorzitter Veronike Kartman is zwembad Woestduin voor de komende jaren gered. Het bad blijft behouden voor de regio en daarmee wordt het zwoegen beloond. Na het winnen van Sportvereniging van het jaar was dat voor de vereniging het volgende hoogtepuntje.

Jeroen van der Veer

Maar oh, oh oh... wat was het soms lastig, moet Kartman eerlijk bekennen. De onzekerheid was groot. Zou het zwembad verdwijnen, kwam er verlenging of ging de stekker eruit? Het waren allemaal vragen die lang onbeantwoord bleven. ,,De prijs die wij ontvingen bij het gala heeft ons zeker een duwtje in de goede richting gegeven", blikt de voorzitter terug. ,,We kwamen nog meer in the picture en kregen wat meer ruggengraat."

 

SCENARIO'S Inmiddels is de strijd achter de rug. Wie denkt dat het vervolgens rustiger werd voor Woestduin, heeft het mis. ,,Doordat wij ons volledig hebben gericht op het voortbestaan, is veel werk blijven liggen. Daar kwamen we pas achter toen alles geregeld was. Dat was even een zware domper, maar ook dat klusje hebben we met z'n allen geklaard."

Ondanks dat het pittig was, kijkt Kartman tevreden terug. Op de vraag of ze geen slapeloze nachten heeft gehad, reageert ze lacherig. ,,Welnee. Ergens was het ook wel weer leuk. Het werd ook een spelletje. Continu discussiëren en plannen verzinnen. Onzeker, dat was het wel. Op een gegeven moment hadden we vijf scenario's en met alles moest rekening gehouden worden. Soms leek er geen einde aan het komen, maar we hielpen elkaar er doorheen."

 

OPNIEUW UITGENODIGD Goed, de strijd is gestreden en de blik moet op de toekomst. Nadat Woestduin twee keer achter elkaar de prijs 'Sportvereniging van het jaar' won, is het aankomende editie opnieuw van de partij. De kans is dus aanwezig dat het drie keer op rij feest is voor de zwemvereniging. ,,Dat wij afgelopen jaar wisten te winnen, kwam als een verrassing", aldus Kartman. ,,Ook dit jaar hebben wij ons opgegeven. Gek genoeg werden we weer uitgenodigd. Helemaal leuk natuurlijk."

 

ONDERSTEUNEND De aanstichter daarvan is Mirjam van Oostrom. Zij is ook onderdeel van het bestuur en steekt er net als Kartman flink wat vrijwillige uurtjes in. ,,Maar", benadrukt ze snel. ,,Niet zoveel als dat zij doet hoor. Daarnaast hebben enkele bestuursleden afscheid genomen en is de groep redelijk verdunt. Door een ondersteunende groep naast het bestuur is alles goed te doen.  Met z'n allen houden we deze vereniging draaiende."

 

NIEUWE KIJK Als de vraag komt wat zwemmen bij Woestduin zo leuk maakt, roepen Van Oostrom en Kartman enkele leden erbij. Deze tieners weten het wel: ,,Het is een afwisseling tussen ontspanning en inspanning. Je doet het individueel, maar toch ook weer samen. Daarnaast is het hier super gezellig."

De voorzitter hoort het met trots aan, maar in haar achterhoofd is ze al bezig met het naderende afscheid. Na acht jaar de voorzitterspet op te hebben gehad, denkt ze namelijk na over een vertrek. ,,Ik heb een eigen praktijk en het is simpelweg tijd voor een nieuwe kijk op de vereniging. Nu heb ik het acht jaar met plezier gedaan, alleen is het tijd dat een nieuw iemand opstaat. Tijdens onze algemene ledenvergadering gaan we dit bespreekbaar maken."