• Door oefeningen leerden de deelnemers stevig te staan om de kans op onverwachts vallen te verkleinen.

    Edith Hazelzet

Praktische valworkshop krijgt vervolg

LEERSUM Ruim twintig mensen kregen donderdagochtend in SCC De Binder voorlichting over valpreventie, georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T. Piet Lagerwaard zette de deelnemers flink aan het werk tijdens zijn informatieve en dynamische workshop.

Edith Hazelzet

De timing had niet beter gekund: met een vers laagje sneeuw op de straten en stoepen is een valpartij zo gebeurd. ,,Elke tien minuten belandt er ergens in Nederland als gevolg van een val een 55+er op de spoedeisende hulp, vaak met blijvende gevolgen," vertelt trainer Piet Lagerwaard.

Hij beoefent al 42 jaar Aikido, de Japanse krijgskunst die draait om harmonie, en becijferde dat hij als sporter ergens tussen de half miljoen en de miljoen keer is gevallen. Een onverwachte valpartij aan het begin van de workshop, doet de zaal schrikken, maar Lagerwaard rolt soepel door en staat moeiteloos weer overeind om verder te vertellen.

STEVIG STAAN ,,Juist mensen die erg bang zijn om te vallen, zouden dit moeten oefenen. Door veilig te trainen hoe je het beste valt, vergroot je de kans dat je lichaam op de juiste manier reageert, als een echte valpartij aan de orde is." De deelnemers starten in tweetallen met een oefening in stevig staan, met de aandacht bij het centrum van het lichaam, net onder de navel. Buikademhaling bevordert dit.

FOCUS Het verschil in focus is direct te merken: ook wanneer ze elkaar flink harder duwen, verliezen ze minder snel hun balans, of zelfs helemaal niet meer. ,,Je ziet vaak dat mensen hun schouders aanspannen, bijvoorbeeld achter de rollator. Niet doen: je zwaartepunt wordt dan verhoogd, en daarmee ben je minder stabiel. Daarnaast kost kracht veel energie, terwijl je in je ontspanning steviger en sterker staat," aldus Lagerwaard. Er zijn volgens hem twee groepen die weinig problemen hebben als ze vallen: ,,Kleine kinderen en mensen die dronken zijn. Waarom? Ze vallen ontspannen."

EERST CENTREREN Eerst centreren, dan handelen, is Lagerwaards mantra voor valpreventie: ,,Moet je iets pakken van een hoge plek, zorg dan voor een goed trapje met houvast en focus bewust op je buik voor je op het trapje gaat staan. En hou die concentratie vast totdat je eraf bent."

VALMAT Lagerwaard doet alles eerst voor met een vrijwilliger, en laat de aanwezigen na instructie verschillen vervolgens zelf ervaren door oefeningen. Zonder uitzondering gaan deze beter met focus. De oefeningen voor het echte vallen doet Lagerwaard alleen voor, bij gebrek aan een dikke valmat. Door zijn bovenarmen in een V-vorm voor het hoofd te houden, laat hij zien hoe hij de impact van de val verdeelt. ,,In plaats van mijn handen naar voren te strekken, en daarmee de klap op te vallen met kans op breuken, vergroot ik het oppervlak waarop ik val."

BEENSPIEREN De tijd is te kort voor alle valtips. Lagerwaard benadrukt nog dat ouderen bewust moeten oefenen om hun kracht, flexibiliteit en balans te behouden. ,,Bouw in je leven van alledag een paar momenten in dat je daaraan denkt. Doe wat oefeningen met voor mijn part twee flesjes water, om de kracht in je armen op peil te houden. Plof niet gedachteloos neer in een stoel, maar stop eens halverwege wanneer je gaat zitten, en ga weer omhoog. Herhaal dat een aantal keren, dan train je je beenspieren. Stel die sta-opstoel zo lang mogelijk uit!"

CURSUS Bij voldoende belangstelling zal Piet Lagerwaard zijn cursus 'Vallen met beleid' geven in De Binder. Deze loopt van ma 18 februari t/m ma 8 april, en bestaat uit vier lessen valpreventie van 1 uur, en vier lessen valtraining (op een dikke valmat) van 1,5 uur. De lessen starten om 10:30 en kosten 90 euro per deelnemer, inclusief reader. Aanmelden kan via pl@centerforce.nl of 06-23760261.