• De Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen heeft veel positieve reacties ontvangen op het feit dat hare majesteit Koninging Máxima volgende maand De Delerij komt openen.

    Robin van Lonkhuijsen

Positieve reacties op komst Máxima naar Driebergen

DRIEBERGEN De Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen heeft veel positieve reacties ontvangen op het feit dat hare majesteit Koninging Máxima volgende maand De Delerij komt openen. Inmiddels is het programma bekend.

Danny van der Linden

,,Bijzonder dat jullie koningin Maxima hebben gestrikt voor de opening van de Delerij! Dat zal de Eén-euro winkel een goede push geven." En: ,,Wat een mooi nieuws en wat feestelijk dat onze koningin de nieuwe locatie komt openen." Het is slechts een greep uit de vele reacties die het bestuur van de Stichting Vluchtelingkinderen kreeg nadat deze krant bekend maakte dat koningin Máxima de verbouwde kerk aan de Oranjelaan komt openen. ,,Het heeft inderdaad nogal wat teweeggebracht", erkent Jef Helmer namens de Stichting. ,,Maar het is natuurlijk ook een bijzonder bezoek dat aan Driebergen gebracht wordt."

VOORBEREIDING De voorbereidingen voor het bezoek zijn in volle gang. ,,Het idee ontstond in oktober", zegt Helmer. ,,We zaten met het bestuur bij elkaar en bespraken hoe we het pand na de verbouwing wilden openen. Dan komen er een aantal namen voorbij. Op een gegeven moment zei ik: waarom vragen we de koningin niet?"

BEST UNIEK In eerste instantie reageert men nogal lacherig, maar al snel wordt besloten dat Helmer een poging zal wagen koningin Máxima tot een bezoek aan Driebergen te verleiden. ,,Ik schreef een brief waarin ik uitlegde wat De Delerij is, dat het pand aan de Oranjelaan ligt en met giften van het Oranjefondsen tot stand is gekomen. Ook schreef ik dat het best uniek is dat een kerk niet wordt gesloopt, maar hergebruikt wordt", legt Helmer uit. ,,Bovendien wees ik op de deeleconomie. Immers: gebruikte spullen krijgen hier een tweede leven."

REACTIE Zes weken later kwam de reactie van het koninklijk huis. ,,Dat was wel een bijzonder moment" , herinnert Helmer zich. ,,Maar feitelijk begon het toen allemaal pas." Een bezoek van de koningin gaat gepaard met strikte veiligheidseisen en andere zaken. ,,De Rijksvoorlichtingsdienst toonde zich bereid om met ons mee te denken. Dat ging erg goed en op zeer constructieve wijze", aldus Helmer.

KIJKEN ,,In april kwam er een delegatie namens de koningin om te kijken hoe het pand er uit zag en wat de route was die de koningin neemt in het pand. Dan wordt er vooral gekeken naar praktische zaken." In mei vond er nog een gesprek plaats met de lokale politie. Want ook voor het dorp betekent het bezoek van de koningin nogal wat. ,,De bewoners aan de Oranjelaan moeten worden geïnformeerd en een deel van de Traaij zal worden afgesloten", weet Jef Helmer.

PROGRAMMA Inmiddels is ook het programma rondom het bezoek van Koningin Máxima bekend. Op donderdag 7 juni zal Harmonie Aurora vanaf 14.45 uur aanwezig zijn bij De Delerij om de muzikale omlijsting te verzorgen. Hare majesteit zal om 15.15 uur arriveren aan de Oranjelaan en De Delerij betreden. In het pand zal zij de officiële opening verrichten en worden rondgeleid door het pand. ,,Hierbij zal koningin Máxima vooral spreken met mensen die gebruik maken van De Delerij", zegt Helmer.

,,Zo zal er een taalcoach met twee leerlingen aanwezig zijn, zitten de dames die altijd aanwezig zijn bij De Inloop ook nu achter hun naaimachines en zijn er statafels waarbij de activiteiten van het project Prima Perspectief worden uitgelegd. Ook gaat hare majesteit in gesprek met de vrijwilligers van de Eurowinkel."

Rond 16.45 uur zal koningin Máxima Driebergen weer verlaten. Voor de genodigden is er dan nog een receptie om de opening te vieren met een hapje en een drankje.