• Henriëtte Woudenbergh, Elisabeth Markvoort en Janneke Lombaers hebben veel zin in de wedstrijd op 13 april.

    Babs Bouwman

Ponyclub en rijvereniging De Laar zoekt leden

DOORN Ponyclub en Rijvereniging De Laar is een kleine club met enthousiaste leden, variërend van beginnende ponyruiters tot actieve wedstrijdruiters. Iedere zaterdagochtend is er les in een buitenmanege in Doorn en gedurende het jaar zijn er diverse activiteiten.

Babs Bouwman

Op zaterdag 13 april is er een wedstrijd. Een uitgelezen moment om eens te komen kijken als iemand van plan is om rijlessen te nemen. Janneke Lombaers is al zes jaar lid van de club: ,,Ik vind het vooral heel leuk omdat je serieus training krijgt en echt beter leert rijden."

UNIEK De ponyclub is in 1965 opgericht en staat ingeschreven bij de KNHS. Sinds 2007 is De Laar ook een rijvereniging voor paarden en staat de vereniging open voor lessende en niet-lessende leden. Alle leden zijn lid van de KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, om mee te mogen doen aan wedstrijden die de KNHS organiseert.

,,Wat vereniging De Laar zo uniek maakt is dat het mogelijk is met een eigen pony of paard te lessen. Paardrijden is geen teamsport maar lessen zijn wel in een groep voor de gezelligheid en het sociale contact. Iedereen met een eigen pony of paard is welkom om kennis te komen maken. Ook als beginnend ruiter. Het is wel belangrijk dat je je pony onder controle hebt. Er mag maar liefst drie keer gratis een proefles gevolgd worden."

VERTROUWEN Instructrice Henriëtte van Woudenbergh was vroeger zelf lid van de ponyclub. Toen haar dochter lid werd zocht de club een instructrice en dat leek haar wel leuk om te doen. Van Woudenbergh houdt van dieren en de combinatie met les geven aan kinderen en jong volwassenen was aantrekkelijk.

Van Woudenbergh bleef en volgde alle benodigde opleidingen en is nu gediplomeerd instructrice. Samen met haar collega verzorgt ze de lessen. ,,Veiligheid staat natuurlijk voorop bij de lessen. Maar het plezier vind ik ook belangrijk. Leuk om te zien dat de ruiters steeds meer leren en het vertrouwen van hun pony of paard winnen."

STRANDRIT De Laar is een actieve club. Iedere zaterdagochtend is er les op de Gooijerdijk 102 of op de Buurtweg 5. In de zomer zijn er soms extra lessen en één keer per maand is er een springles. Verspreid over het jaar zijn er drie onderlinge spring- of dressuurwedstrijden, waar een clubkampioen uitkomt.

Naar de jaarlijkse strandrit in Noordwijk kijkt iedereen uit. Verder kunnen leden meedoen aan een uitdagende crosstraining, een caprilliproef en een heel nuttige schriktraining.

DRESSUUR Bestuurslid Elisabeth Markvoort nodigt iedereen met een eigen pony of paard uit om te komen kijken. Bijvoorbeeld tijdens de onderlinge dressuurwedstrijd zaterdag 13 april van 09.00 tot 12.00 uur aan de Buurtweg 5 bij de familie Wubben.

www.pcdelaar.nl