• ANP

Politieke radiostilte over bezuinigingsplan

HEUVELRUG De meeste partijen laten zich bij de discussie over het omstreden bezuinigingspakket nog niet in de kaarten kijken. Dat bleek donderdagavond in de gemeenteraad. Die gaf groen licht om de voorgestelde maatregelen aan de inwoners voor te leggen. De toekomst van de bibliotheken in Amerongen en Maarn hangt aan een zijden draadje.

Michiel Schaaij

BOSBAD Ook voor de consultatiebureaus in Amerongen en Driebergen is het vijf minuten voor twaalf. Een verlaging van de gemeentesubsidie voor het Leersumse bosbad wordt door het college voorlopig nog als wisselgeld achter de hand gehouden. Maar wie zich donderdagavond had verheugd op een stevig debat over de voorgestelde maatregelen, kwam bedrogen uit.

UITGEKLEED D66-raadslid Erik van Buiten uitte in deze fase vooral kritiek op de zogenoemde consultatie van inwoners. ,,Dat is een uitgeklede versie van wat wij eigenlijk zouden willen", aldus Van Buiten. Zijn partij zou liever wat ruimer de tijd hebben genomen voor een participatieproces met inwoners. Maar omdat D66 sinds vorig jaar aan de zijlijn staat, zal Van Buiten genoegen moeten nemen met de consultatie, die door burgemeester en wethouders is uitgedokterd.

DE STRAAT OP Die activiteiten gaan nu van start en duren tot en met 9 mei. Inwoners kunnen een enquête invullen, meedoen aan een online forum en van zich laten horen op een bijeenkomst in het Doornse cultuurhuis. Daarnaast willen burgemeester en wethouders zich op straat laten zien. Op de verschillende weekmarkten zullen ze inwoners naar hun mening over de voorgestelde bezuinigingen vragen.

GEEN VERTROUWEN Inhoudelijke kritiek op de bezuinigingsvoorstellen kwam donderdag vooral van de kant van BVHlokaal. Fractieleider Sybe Streekstra zei weinig vertrouwen te hebben in de huidige plannen. ,,Dit zijn niet de maatregelen, die de klus kunnen klaren", aldus Streekstra. Niet voor het eerst vroeg hij zich hardop af ,,of het college wel de nodige kwaliteit bezit."

BIBLIOTHEKEN Ook CDA-fractievoorzitter Peter Kranenburg nam voorzichtig stelling, hetgeen hem door coalitiegenoot Open niet in dank werd afgenomen. Kranenburg noemde belastingverhogingen een te gemakkelijke oplossing. Hij vindt verder dat de politiek geen beslissing mag nemen over het sluiten van bibliotheken, zolang het plan van de gemeente om ook in de eigen organisatie te snijden nog niet klaar is.