• Dorpsjournalist.nl

Politieke livestream faalt

HEUVELRUG De officiële live-uitzendingen van de gemeenteraad liggen sinds meer dan een maand helemaal stil. Inwoners die vanuit hun huiskamer de raads- en commissievergaderingen willen beluisteren, krijgen via de website van de gemeente een foutmelding te zien. Hoewel de storing een technische oorzaak heeft, wordt het contract met dienstverlener Digitaal Notuleren uit Leusden niet verlengd.

Michiel Schaaij

APPARATUUR Griffier Walter Hooghiemstra zit met de kwestie in zijn maag. ,,Helaas lopen we er de laatste tijd tegenaan, dat de apparatuur die we gebruiken net wat minder lang meegaat dan de samenwerking met het notuleerbedrijf", zegt hij. Het probleem wordt veroorzaakt door de computer die het geluidssignaal in Leusden moet afleveren, zodat Digitaal Notuleren het online kan zetten. Die computer gaat de gemeente vervangen.

ONDERHANDS Hooghiemstra zegt ,,in goed overleg" te zijn met Digitaal Notuleren over de afronding van de werkzaamheden. Tegelijkertijd is de gemeente bezig om de audiostreaming via een andere leverancier te regelen. Die zou al in de startblokken staan, maar de onderhandse procedure moet wel ,,netjes en rechtmatig verlopen", zoals de raadsgriffier het uitdrukt.

DUURZAAM Eén van de vaste luisteraars die door de storing zijn gedupeerd, is voormalig fractievoorzitter Jasper van Geijtenbeek (SP) uit Amerongen. Hij wil graag via de livestream op de hoogte blijven van de discussies in de Heuvelrugpolitiek, zonder steeds een autoritje naar Doorn te moeten maken. ,,Dat is veel duurzamer, maar dan moet de geluidsverbinding het wel doen", aldus Van Geijtenbeek.

ACHTER HET NET Net als andere geïnteresseerde volgers viste de voormalig politicus de afgelopen tijd achter het net. ,,Het kan een keertje niet werken. Maar het is al weken achter elkaar dat vergaderingen niet hoorbaar zijn en ook achteraf niet teruggeluisterd kunnen worden. Dat stoort me enorm", aldus Van Geijtenbeek. Griffier Hooghiemstra geeft toe dat er van een aantal raadsbijeenkomsten geen reserve-opnames bestaan.

MICROFOONS De falende computer werd zeven jaar geleden aangeschaft. Intussen stapelen de technische mankementen in de raadszaal zich op. Afgelopen maand lieten de vaste microfoons het tijdens een raadsbijeenkomst een keer afweten. Om de vergadering in goede banen te leiden, ging burgemeester Frits Naafs toen met een losse handmicrofoon de verschillende woordvoerders langs.

ALTERNATIEF Overigens heeft Naafs al eerder een alternatief voor de officiële audioverbinding in gebruik genomen. Als de volledige gemeenteraad bijeen komt, plaatst de burgemeester op het balkon van de publieke tribune een mobiele telefoon. De camerabeelden en het geluid zendt hij via Periscope en Twitter uit. Maar commissievergaderingen blijven vooralsnog afhankelijk van de officiële livestream.