Politieke hoofdpijn van De Ontdekkingsreis

DOORN De tijd voor basisschool De Ontdekkingsreis begint te dringen. In augustus moet directeur Nanette Snijders de sleutel van de huidige behuizing aan de Driebergsestraatweg inleveren, maar de politieke discussie over een nieuwe locatie is nog niet beslecht. De gemeenteraad neemt komende maand een besluit, zowel over een tijdelijke huisvesting als over de definitieve locatie.

Michiel Schaaij

Maandagavond vergaderde de Heuvelrugpolitiek weer over het hoofdpijndossier dat de partijen al een paar jaar in de greep houdt. Eerder deze maand wist de school daarmee zelfs de aandacht van landelijke media te trekken. Maar dat public relations-offensief werd De Ontdekkingsreis in het Doornse gemeentekantoor en in de raadszaal niet in dank afgenomen. Schoolbestuurder Wubbo Wever weigerde maandag om diep door het stof te gaan.

LIKJE VERF De school zelf ziet het liefst een splinternieuw gebouw aan de Sportlaan in Driebergen verrijzen. Het verzet tegen tijdelijke huisvesting aan het Jagerspad - eveneens in Driebergen - lijkt De Ontdekkingsreis nu op te geven. Veel andere mogelijkheden om al in augustus onder dak te zijn, lijken niet voorhanden. Volgens onderwijswethouder Henk Veldhuizen (CDA) kan óf de voormalige behuizing van basisschool Dolfijn Zuid óf het naastgelegen gebouwtje 't Oostrom op tijd klaar zijn. ,,Dat is een kwestie van een lik verf, een nieuwe toiletgroep en wat aanpassingen aan de tuin."

GROND SANEREN Sommige raadsleden zien voldoende mogelijkheden om het schoolgebouw aan het Jagerspad te 'vernieuwbouwen', zodat De Ontdekkingsreis zich daar permanent kan vestigen. Mocht de gemeenteraad toch voor de Sportlaan kiezen, dan stelt wethouder Veldhuizen de school een traject van minimaal drie jaar in het vooruitzicht. In die periode moet onder andere de grond worden gesaneerd en het bestemmingsplan worden aangepast.

SPITSUREN Maandagavond lieten ook de buurtbewoners van de Sportlaan van zich horen. Als De Ontdekkingsreis zich vestigt op het terrein van het voormalige woonwagenkamp of op de oude gemeentewerf, vrezen ze een toename van het autoverkeer in hun doodlopende straat. De verkeersveiligheid, de parkeerproblematiek en de ontsluiting van de Sportlaan tijdens de spitsuren, liggen omwonenden zwaar op de maag.