• Koen Suyk

Politieke bijval voor vrije school Amerongen

AMERONGEN Het initiatief voor de realisatie van een vrije school in Amerongen mag rekenen op steun vanuit de Heuvelrugpolitiek. Nu het ouderinitiatief om een vrije school voor kleuter- en basisonderwijs op te richten in Amerongen op de plek van voormalig basisschool De Uitkijk steeds meer vorm begint te krijgen, verwacht een meerderheid van de gemeenteraad dat wethouder Henk Veldhuizen (CDA) het initiatief zal ondersteunen en 'creatief' mee zal denken om zo snel mogelijk een start te maken met het schooljaar.

Marc Satijn

Sinds het verdwijnen van de openbare basisschool De Uitkijk is er binnen Amerongen weinig keus meer in de vorm van basisonderwijs. Zo stelde initiatiefneemster Selina van Krieken al eerder in deze krant dat ze als ouders niet veel keuze hebben in Amerongen, aangezien er enkel twee christelijke basisscholen zijn. De ouders krijgen nu bijval van de D66, VVD, Fractie Open en de SP, alhoewel niet alle partijen even blij zijn met de keuze voor een 'vrije school'

OPENBAAR ,,Wij hadden liever openbaar onderwijs gezien en hebben ons daar vijf jaar lang voor ingezet, maar het gaat er om dat er in Amerongen geen mogelijkheid was voor dit openbare onderwijs. Er staat een splinternieuw gebouw en wij willen toch een keuze aanbieden, zodat hopelijk de levendigheid daar weer wat terug komt: een positief effect voor Amerongen", stelt SP'er Jasper van Geijtenbeek.

OOGO De nieuwe Vrije School zou een nevenvestiging moeten worden van de al in Driebergen gevestigde school 'De Vuurvogel'. Wethouder Veldhuizen zegt in een memo toe binnenkort de kwestie te bespreken bij het Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO), samen met de besturen van de (basis)scholen.

OVERTREDING Toch kan de gemeenteraad -volgens onder andere het CDA en de BVH- zichzelf in de vingers snijden door dit initiatief openlijk te ondersteunen. ,,We overtreden hiermee onze eigen verordening en regels en kunnen hier zelfs andere scholen mee te kort doen", verwoordt CDA'er Chantal Broekhuis. Ook bij BVH-fractielid Sybe Streekstra was er enkel verbazing. ,,Vier partijen willen bijzonder onderwijs stimuleren, terwijl ze moeten staan voor openbaar onderwijs."

Ondanks dat ook Veldhuizen niet weet of deze uitspraken mogen conform de verordening, zegt hij toe er positief in te staan. ,,Alleen of dit gaat lukken voor 1 oktober, kan ik niet garanderen. Ik zet druk op het dossier om dit voor elkaar te krijgen."

Of er andere scholen of instanties zijn die nu bezwaar zullen of kunnen aantekenen op de besluit van de gemeenteraad, zal moeten blijken. Voorlopig lijkt dit een positieve stap voorwaarts voor het vrije school-initiatief.