• DGB

Financiële strop bij afvalinzameling

HEUVELRUG De inzameling van oud papier en zogenaamd PMD-afval levert de gemeente een flinke strop op. Dat blijkt uit informatie die de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Dit jaar bedraagt de tegenvaller ruim 226.000 euro, terwijl de rekening van de AVU volgend jaar bijna 189.000 euro hoger zal uitvallen, dan eerder werd verwacht.

Michiel Schaaij

De extra kosten zijn deels het gevolg van het landelijke succes van de gescheiden inzameling van plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons. Vanwege de beperkte sorteercapaciteit kan slechts een deel van het PMD-afval in Nederland worden verwerkt. Steeds meer afval moet naar Duitsland worden vervoerd om daar te worden opgeslagen en verwerkt. 

VERVUILING Het transport en de opslag brengen extra kosten met zich mee, schrijft AVU-secretaris Frans van Dijk in een toelichting aan de Heuvelrugpolitiek. Verder is de vervuiling van het PMD-afval fors en ook dat kost geld. De andere tegenvaller wordt veroorzaakt door de lagere opbrengst van oud papier. Doordat China geen papierafval uit Europa meer toelaat, daalt de opbrengst van oud papier steeds verder.