• Foto ter illustratie.

    Rechtspraak.nl

'De snelheid van het autoverkeer moet omlaag op provinciale wegen'

HEUVELRUG Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) wil nog dit jaar een plan op tafel leggen om de maximumsnelheid op provinciale wegen te verlagen. Als automobilisten voortaan 60 in plaats van 80 kilometer per uur rijden, is dat veiliger voor weggebruikers en beter voor de gezondheid en de leefbaarheid, aldus de provinciebestuurder. Utrechtse Heuvelrug zou wat hem betreft het spits kunnen afbijten.

Michiel Schaaij

Schaddelee deed zijn uitspraken deze week tijdens het symposium ,,Heuvelrug in Goede Banen" op landgoed Zonheuvel in Doorn. Volgens een bericht van RTV Utrecht zou de verlaging op provinciale wegen in Utrechtse Heuvelrug van start kunnen gaan. ,,De wegen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaan bijvoorbeeld volgend jaar in groot onderhoud, dus dan is het logisch om het dan ook mee te nemen", aldus de gedeputeerde. 

ERNSTIG LETSEL In een blog op de website van de provincie licht Schaddelee zijn idee verder toe. ,,Met elke kilometer die je in een auto harder gaat, neemt het risico op ernstig letsel bij een voetganger of fietser bij een aanrijding exponentieel toe." Daarom zou hij het liefst morgen al de maximumsnelheid in de provincie verlagen. Maar zo snel gaat het niet, vermoedt de provinciebestuurder. 

ONDER DE LOEP Eerst moet het gehele provinciale wegennet nog onder de loep worden genomen. ,,Als auto's snellere routes gaan zoeken door woonwijken zijn we verder van huis", aldus Schaddelee. Eind van dit jaar wil hij een uitgebreide visie op de verkeersproblematiek op zijn bureau hebben liggen. ,,Daarna gaat het tijd en geld kosten, om  het mobiliteitsplan werkelijkheid te laten worden." 

ONZINNIG In de provinciale en plaatselijke politiek zijn de uitspraken van de gedeputeerde met gemengde gevoelens ontvangen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren lijken positief, maar de VVD heeft moeite met een snelheidsverlaging. De provinciale VVD-fractie noemt het een slecht plan. Het zorgt voor veel meer verkeer in woonwijken, waar veel fietsers en voetgangers zijn, aldus de partij in een reactie op Twitter. Ron van der Laan van de Heuvelrugse VVD spreekt over ,,een onzinnig voorstel". Hij gelooft niet dat het Schaddelee gaat lukken om de snelheidsverlaging erdoor te drukken.