Politiek wil vrije keuze bij tunnelplan

MAARSBERGEN De Heuvelrugpolitiek legt zich nog niet neer bij provinciale zeggenschap over de toekomstplannen voor de het Maarsbergse kruispunt. Volgens wethouder Henk Veldhuizen (CDA) liggen alle bevoegdheden nu in het provinciehuis. Maar D66, VVD en BVH houden vol dat de gemeenteraad de handen vrij moet hebben om de beste oplossing te kiezen. Donderdagavond gaan ze daarover in debat met de wethouder.

Michiel Schaaij

VRIJHEID Naast het tunnelplan van inwoners Ruud Hartvelt en Jan Huyser, dat eerder unaniem door de gemeenteraad werd omarmd, liggen er nu twee varianten op tafel voor een westelijke rondweg. D66, VVD en BVH willen dat de Heuvelrugraad in alle vrijheid een keuze tussen de verschillende opties kan maken. Als die kogel door de kerk is, zouden de gemeenteraad en het college samen moeten optrekken om het besluit er bij de provincie door te krijgen.

FILES Overigens hebben beide varianten voor een westelijke rondweg nog wel haken en ogen, zo blijkt uit een eind januari opgesteld onderzoeksrapport van adviesbureau Grontmij. Bij het ontwerp waarbij de Tuindorpweg niet wordt afgesloten, voorziet Grontmij een structurele file in de avondspits. Of die door een bypass voorkomen kunnen worden, moet uit nader onderzoek blijken. Als wel wordt gekozen voor het afsluiten van de Tuindorpweg kan vertraging ontstaan op de nieuw aan te leggen Bosweg. In dat geval zou een extra rijstrook soelaas kunnen bieden, maar ook dat moet eerst worden onderzocht.