• BDUmedia

Politiek tegen comazuipers

HEUVELRUG De Heuvelrugpolitiek steunt het alcohol- en drugsbeleid van het college, maar in de raadscommissie werd maandag van verschillende kanten aangedrongen op stevige handhaving. ,,Het bingedrinken onder jongeren is een probleem", zei Franca Kerstens. ,,Als de vriendelijke weg niet helpt, wat kunnen we dan doen om het alcoholgebruik door de jeugd te verminderen?"

Michiel Schaaij

MYSTERY SHOPPER Volgens de VVD wordt de grens van 18 jaar door bijvoorbeeld sportverenigingen niet goed gehanteerd. Het sanctiebeleid van de gemeente zou consequent toegepast moeten worden. Fractieleider Hans Waaldijk van de linkse combinatie Open sloot zich daarbij aan. Hij wil zogenaamde mystery shoppers ook sportkantines laten controleren.

PRIKACTIES In het kader van de zogenaamde Three strikes out-wetgeving zouden verenigingen die drie keer zijn betrapt op het schenken van alcohol aan jongeren voor een periode van maximaal twaalf weken helemaal geen bier en wijn mogen aanbieden. Kerstens pleitte daarbij voor ,,onvoorspelbaarheid in de handhaving". Onverwachte prikacties zouden meer zoden aan de dijk zetten dan reguliere controles.

MEER GELD Schrikacties leveren meer resultaat op, gaf wethouder Henk Veldhuizen (CDA) toe. ,,We zouden heel graag nog onvoorspelbaarder zijn bij de inzet van onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa). Maar de hoogte van het budget is nu eenmaal beperkt." In Veldhuizens raadsvoorstel komt er vanaf 2019 structureel wat meer geld voor de Boa's, nalevingsonderzoek en

preventie.

EINDFEEST Verder beloofde de wethouder dat er in de toekomst geen ontheffingen meer worden verleend voor alcoholconsumptie op basisscholen. Anderhalf jaar geleden kreeg een Heuvelrugse basisschool nog toestemming om ouders tijdens het eindfeest van hun kroost wijntjes te schenken. ,,In de verleiding brengen is nou precies wat we niet willen op scholen", aldus Veldhuizen. Hij laat de verordening en de beleidsregels zo aanpassen, dat vrijstelling aanvragen in de toekomst niet meer mogelijk is.