• Lex van Lieshout

Politiek geschokt over slechte financiële situatie van gemeente

HEUVELRUG De Heuvelrugpolitiek is geschokt over de slechte financiële situatie van de gemeente. Er dient zich alweer een forse tegenvaller aan in het sociale domein en het wordt een zware klus om de gemeenteschuld terug te brengen naar het gewenste niveau. In de raadsbijeenkomst van maandagavond benadrukten alle partijen de ernst van de financiële rampspoed.

Michiel Schaaij

,,Het lijkt wel alsof er een orkaan de oceaan is overgestoken. We krijgen tegenvaller op tegenvaller, het is echt treurig", constateerde Dick Karssen (ChristenUnie). Volgens Judith van Roij (VVD) is het noodzakelijke bezuinigingsbedrag inmiddels opgelopen tot 24 miljoen euro. In combinatie met een begrotingstekort vormt dat op termijn ,,een dodelijk cocktail", zoals Karel de Wit (Open) het uitdrukte.

GESLOTEN DEUR De fractieleiders uit de gemeenteraad kwamen zaterdagochtend al achter gesloten deuren bij elkaar om de problematische financiële toestand te bespreken. De slotsom van dat overleg was niet mals. Maar BVH-fractieleider Sybe Streekstra vindt dat de politiek zelf de gemeenteschuld heeft veroorzaakt en daarom in de spiegel moet kijken. ,,We hebben de burger een taart beloofd en nu krijgen ze die niet".

INGRIJPEND Inwoners kunnen dus hun borst natmaken, maar mogen volgend jaar wel meepraten over de ingrijpende maatregelen die ambtenaren en politiek in voorbereiding hebben. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) kondigde maandagavond al aan dat hij komend voorjaar een boodschappenlijstje met bezuinigingsmaatregelen aan inwoners gaat voorleggen.

INLEVEREN Voor het begrotingsjaar 2019 zijn de bezuinigingsvoorstellen nog relatief beperkt. Later deze maand besluit de gemeenteraad onder andere over een verlaging van de sportbudgetten met een ton per jaar. Daarnaast moet het welzijnswerk waarschijnlijk 50 duizend euro inleveren. Verder wordt voorgesteld om het kunstbezit van de gemeente te gelde te maken. De Heuvelrugse kunstcollectie is voor 120 duizend euro verzekerd, maar er wordt rekening mee gehouden dat de kunstwerken in de praktijk niet meer dan 45 duizend euro zullen opbrengen.

REKENING Ook het bedrijfsleven krijgt volgend jaar een rekening gepresenteerd. Verwacht wordt dat het gedeeltelijk stopzetten van het programma Economische Ontwikkeling en het verhogen van de toeristenbelasting kwaad bloed bij ondernemers zullen zetten.