• 112Heuvelrug.nl
  • 112Heuvelrug.nl
  • 112Heuvelrug.nl

Plofkraak zorgt voor ravage in Leersum (update)

LEERSUM Een plofkraak heeft in de nacht van woensdag op donderdag 30 juni plaatsgevonden bij de Albert Heijn aan de Honinggraat. Rond 01.35 uur stopte een donkerkleurige auto met daarin drie personen op de parkeerplaats. Twee mannen stapten uit en vernielden een ruit van de supermarkt. De twee gingen naar binnen en kwamen direct weer buiten. Vervolgens was er een explosie waarmee een pinautomaat werd opgeblazen. De twee mannen gingen de supermarkt weer in en kwamen met buit naar buiten. Ze stapten in de auto waar de bestuurder in zat te wachten en reden weg in de richting van Doorn.

Nico Spierenburg, sinds kort manager van de Leersumse franchise AH, slaat zich met zijn personeel door de gevolgen van de plofkraak heen: ,,Het schoonmaken van de winkel is een enorme klus. Overal ligt stof van plafondplaten. Vier van de zeven kassa's zijn buiten gebruik. De kassa die het dichtst bij de pinautomaat stond, is zelfs ontwricht. Het moet een behoorlijke klap zijn geweest." Boven de winkels in het Leersumse winkelcentrum bevinden zich appartementen. ,,De omwonenden die ik sprak zijn zich vannacht lam geschrokken."

Het AH-personeel is al vanaf zes uur vanochtend bezig met de schoonmaak. ,,We verwachten dat de meeste kassa's snel weer open zullen gaan, maar je weet het nooit met dat stof dat overal tussen gaat zitten. Het zijn gevoelige apparaten. Belangrijker is dat er snel weer een pinautomaat in werking is, want het is momenteel de enige pinautomaat in het dorp."

Spierenburg maakte als manager al vaker inbraken mee, maar een plofkraak nog niet eerder. Hij trof vannacht een puinhoop aan van versplinterd glas en bankbiljetten. Hij vermoedt dat de daders wisten wanneer de machine gevuld was. ,,Ze waren er binnen een paar minuten na de kraak alweer vandoor. Het alarm gaat in zo'n situatie niet alleen bij ons, maar ook bij de ING af. Die stellen meteen hun procedure in werking en voor openingstijd leverden zij al een nieuwe pinautomaat." Deze wordt in de loop van de ochtend aangesloten.

De recherche is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. De mannen hadden allen capuchons op en reden in een donkerkleurige auto. Getuigen kunnen bellen naar de recherche via 0900-8844.