• Marjol Markusse en Marjolein Knegt op het nieuwe speeltoestel bij MHC Maarn.

    Monique José Timmermans

Pleidooi voor speeltuintjes in de wijk

MAARN Recente berichten in deze krant over het speeltuintjesbeleid van de gemeente hebben een schok bij jonge gezinnen in Maarn veroorzaakt. De gemeente bezuinigt jaarlijks 175.000 euro op de exploitatie en het onderhoud van speeltoestellen in de Utrechtse Heuvelrug en dat terwijl deze volgens Marjolein Knegt uit Maarn een belangrijke rol vervullen. ,,En dat niet alleen voor de kinderen."

Monique José Timmermans

Twee jaar geleden kwam het jonge gezin vanuit Utrecht in het Heuvelrug dorp wonen. De treinverbinding is voor de beleidsadviseur bij ProRail ideaal. ,,Ik zie veel collega's in het dorp neerstrijken."

De jonge gezinnen uit de stad missen de speelvoorzieningen voor hun jongste kinderen die ze gewend waren. ,,Het zijn niet alleen de speeltoestellen voor de kinderen, maar ook ontmoetingsplekken voor de ouders of oppassende grootouders", meent Knegt. ,,Zo leer je mensen kennen in je nieuwe woonplaats."

,SPEELTOESTELLEN ,,Je wordt dan toch bijna verdrietig als je leest dat een toestel op de Groenlinglaan niet vervangen of gerepareerd wordt, maar verwijderd." De gemeente vraagt scholen het plein niet af te sluiten, maar ook na schooltijd open te stellen voor spelende kinderen.

Volgens Knegt fijn, maar niet afdoende. ,,Toestellen op schoolpleinen zijn afgestemd op de leeftijd vanaf 4-5 jaar. En ik praat over jongere kinderen. Bovendien ga je niet voor het raam van de klas spelen onder schooltijd. Het hoeft natuurlijk niet allemaal van de gemeente te komen. Ik snap dat geld maar één keer kan worden uitgegeven. Daarom wil ik ook kijken wat mogelijk is met inwoners onderling."

HOCKEYCLUB Marjol Markusse, net benoemd als bestuurslid bij MHC Maarn, is aangeschoven bij het gesprek dat plaatsvindt op het terrein van de hockeyclub. ,,Wij hebben afgelopen zaterdag een nieuw speeltoestel geopend bij het clubhuis. De jonge kinderen kunnen daar fijn spelen als hun broertjes en zusjes op het hockeyveld staan, maar uiteraard zijn alle kinderen welkom. Ook als ze geen familie hebben die lid zijn."

Volgens Markusse is de truc om vooral alle bestaande voorzieningen te delen met het dorp. ,,Wij hebben het speeltoestel hier kunnen plaatsen dankzij de Vrienden van de Hockeyclub en het is bedoeld voor het dorp. Alle kinderen zijn welkom om hier te spelen."

VERDER Het gesprek gaat verder over de alternatieven voor het speeltoestel. De ruimte in de autoluwe hofjes, de bosranden met alle vrijheid en uitdagingen voor kinderen.

Volgens Knegt zijn dat geen ontmoetingsplekken. ,,Dat lijkt een stadse blik op de omgeving", lacht Markusse wiens kinderen in de herfst 'heksensoep' maken van stokken en natte bladeren . ,,Ze zijn inmiddels iets groter en dat geeft mij wat meer vrijheid. Ik ben activiteiten gaan organiseren bij de hockeyclub en heb daar ontzettend veel leuke mensen leren kennen. Die ik nu ook elders in het dorp tegenkom."

ONTMOETING ,,Speeltuinen zijn een fijne plek om andere ouders te ontmoeten en gewoon leuk en goed voor de ontwikkeling van kinderen. En dat hoor ik ook in mijn omgeving terug", onderstreept Knegt het belang van de plekken met speeltoestellen. Samen met andere inwoners wil ze zoeken naar mogelijkheden om meer speelmogelijkheden te realiseren.

Wie mee wil doen, kan contact opnemen met Marjolein Knegt via het mailadres marjoleinknegt@hotmail.com.