• Marc Satijn

Pleidooi voor extra flitspalen

HEUVELRUG Burgemeester Frits Naafs en verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA) willen meer flitspalen naar Utrechtse Heuvelrug halen. Ze gaan daar binnenkort op aandringen in een gesprek met de Officier van Justitie.

Michiel Schaaij

Als eerste plek voor een nieuwe flitspaal denken ze aan de N226 tussen Leersum en Maarsbergen. Ook in Driebergen en Doorn liggen geschikte locaties voor de hand.

VRIJBRIEF De extra flitspalen in en nabij de Heuvelrugdorpen zijn hard nodig, aldus Naafs en Veldhuizen. ,,Zolang het Openbaar Ministerie de maximumsnelheid niet handhaaft, hebben hardrijders een vrijbrief", zeggen ze. Volgens Veldhuizen is er een signaal dat het Openbaar Ministerie zou openstaan voor extra flitsers. Mocht het OM inderdaad instemmen, dan zou de gemeente graag als eerste een flitskast op de N226 tussen Leersum en Maarsbergen zien.

DOODLEUK ,,De Maarsbergseweg komt het meest in aanmerking voor een flitspaal, want daar gebeuren verreweg de meeste ongelukken", aldus Veldhuizen. ,,Daar wordt zo nu en dan heel hard gereden. Zelf reed ik er vorige week 80 kilometer en toen werd ik doodleuk ingehaald." Over andere snelheidsbeperkende maatregelen op de N226 hoeft de wethouder zijn hoofd niet te breken. ,,Het is een provinciale weg, dus ik mag daar niks. Ik kan alleen proberen om die flitser erheen te krijgen."

PREVENTIEF Over de preventieve werking van flitspalen en de torenhoge boete die snelheidsduivels krijgen nagestuurd, hebben Naafs en Veldhuizen weinig twijfels. ,,Je kunt van alles van flitspalen vinden, maar in Doorn werkt het goed", zegt Veldhuizen. ,,De flitser langs de Dorpsstraat heeft mij ook al eens geld gekost". En als het op de Dorpsstraat werkt, waarom dan niet op de Amersfoortseweg of op de Hoofdstraat in Driebergen, is de gedachte.

OVERSTAG Eerder dit jaar nam ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelling tegen het gebrek aan verkeerspolitie en flitspalen. Sinds 2011 heeft het Openbaar Ministerie meer dan de helft van de Nederlandse flitsers verwijderd. Eén van de redenen daarvoor was een vermeende toename van de verkeersveiligheid. Maar uit een enquête van RTL Nieuws is gebleken dat zeker veertig gemeentebesturen afgebroken flitspalen terug willen of nieuwe flitslocaties op het oog hebben. Nu de roep om nieuwe flitsers steeds harder klinkt, hoopt het Heuvelrugcollege dat het OM overstag gaat.