• Wilco Willemse

Petitie voor behoud Het Berghuis ruim 1600 keer ondertekend

AMERONGEN Een actie voor behoud van pannenkoekenrestaurant Het Berghuis aan de Veenseweg, in de bossen tussen Amerongen en Veenendaal, wordt door veel mensen gesteund. Veenendaler Michiel Malotaux startte een petitie voor behoud van het restaurant. Na enkele dagen hadden maandagmiddag al 1630 mensen de petitie ondertekend. De lijst met ondertekeningen laat veel verontruste regiogenoten zien, maar verder mensen uit het hele land en tot Londen aan toe. De petitie is gericht aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Volgens de tekst van de petitie constateren ouders, kinderen, wandelaars, renners, mountainbikers, natuurliefhebbers en andere bezoekers dat de Stichting Utrechts Landschap de uitspanning wil slopen. ,,Projectontwikkelaars willen hier een moderne en dure uitspanning realiseren. Een unieke, authentieke en gastvrije locatie, gebouwd begin 1800, zou daarmee voorgoed verloren gaan."

Verder wordt gesteld dat Het Berghuis, vanwege de rijke historie, eigenlijk op de monumentenlijst zou moeten staan. Naast Het Berghuis staat een authentieke tabaksschuur die kan worden gehuurd voor groepen tot 150 gasten.

Het Utrechts Landschap heeft de in november vorig jaar aflopende erfpachtregeling niet verlengd. Daar ligt een zakelijk conflict met de uitbaatster van Het Berghuis aan ten grondslag. Volgens het Utrechts Landschap is er geen intentie om het huidige restaurant af te breken en er nieuwbouw voor in de plaats te bouwen. De rechtbank in Utrecht buigt zich op 21 maart over de erfpachtkwestie.