Park Huis te Maarn zoekt 'extra handen'

MAARN Voor haar historische tuin is Huis te Maarn, samen met Landschap Erfgoed Utrecht, op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden is mogelijk via de site www.landschaperfgoedutrecht.nl/nieuws door te klikken op 'kennismakingsdag op dinsdag 6 oktober 2015'.

Op de website staat de dagindeling van 6 oktober van 10 uur tot 16 uur. Huiseigenaar René van Notten: ,,Pa en ma worden te oud om het handmatige onderhoud bij te benen. We denken aan het snoeien van taxus en rododendrons, het zichtbaar houden van de monumentale zichtas en het onderhoud aan ornamenten. Het grovere onderhoud als heggen snoeien en dunning van bomen laten we machinaal doen. We mikken op een groep van twaalf vrijwilligers, die eenmaal per week een dag of eenmaal in de twee weken kunnen komen helpen.''

,,De zes tot acht mensen zullen we graag insiders/meedenkers maken van het landgoed en eventueel cursussen laten volgen. Uiteraard wordt er onder de ARBO-voorwaarden gewerkt. Op tijd koffie, thee en lunch. Met hen wil ik weer trots kunnen zijn op de tuin en directe omgeving, zoals ik als kind de herinnering aan weleer met mijn grootmoeder deelde vanaf het balkon", aldus Van Notten.

TUINARCHITECTUUR De monumentale tuinstijl, waarin een zichtas dwars door het huis loopt is typisch van de hand van architect Pieter Wattez. In 1907 zorgt Wattez voor een symmetrische tuinaanleg. Het neo-classicistische huis werd in 1915 gebouwd. De aanleg is geometrisch met trappen. Machtige bomen, een duidelijke middenas en een sterk gestileerd padenpatroon zijn het waard behouden te blijven. Als op zoveel in het oog springende landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug is de schoonheid ervan het werk van hechte groepen vrijwilligers. Wie nog eens buiten de eigen grenzen wil treden, doet er goed aan in te schrijven voor de kennismakingsdag. ,,Natuurlijk gaat het om de handen uit de mouwen, maar betrokken willen worden bij het landgoed is essentieel", beaamt Van Notten.