• Initatiefnemers Dinus en Froukje Grotenhuis bij 'hun' gerenoveerde vijver.

    Victor Schutijser
  • De feestelijke opening met burgemeester Frits Naafs (midden), Dinus Grotenhuis (2e van rechts) en Froukje Grotenhuis (rechts).

    Victor Schutijser

'Park is cadeau voor de buurt'

DRIEBERGEN Eindelijk is het zover, de renovatie van de Oranjevijver is afgerond. Ter gelegenheid van deze mijlpaal werd een buurtfeest georganiseerd door de commissie 'Van Bagger naar Parel', die zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden met het lot van de vijver. Bij het officiële gedeelte van het feest werden nieuwe bankjes en prullenbakken onthuld, vissen in de vijver uitgezet en werd de nieuwe fontein in werking gesteld.

Victor Schutijser

Het renovatieproject kwam tot stand door actie van buurtbewoners bijna twee jaar geleden. Dinus Grotenhuis is buurtbewoner en initiatiefnemer van deze actie. ,,Het park werd door de gemeente ernstig verwaarloosd", vertelde hij eerder. ,,Het eens zo fraaie park, terecht de 'parel' van ons dorp genoemd, was verworden tot een smerige en ongure plek en de vijver een met bagger en afval gevulde vieze poel. Wie er nog kwamen, hangjongeren en honden, lieten er hun sporen achter."

Nu de renovatie is afgerond, zijn de vijver en het park weer hersteld in oude glorie. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het onderhoud, zodat het park mooi blijft.

Tijdens zijn slottoespraak sprak Grotenhuis de toegestroomde buurtbewoners enthousiast en tevreden toe. ,,Bij feest hoort dat we elkaar feliciteren met de opgeknapte vijver. Bij een feest neem je ook een cadeau mee, het cadeau is het gerenoveerde park. Een cadeau voor de hele buurt", aldus Grotenhuis.

AAN DE BEL Een grote delegatie van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug was aanwezig bij het feest. De gemeente heeft in overleg met de buurtbewoners een herstelplan gemaakt en dat gerealiseerd. ,,Gelukkig zijn de buurtbewoners bereid om bij ons aan de bel te trekken als er iets mis gaat", vertelde burgemeester Frits Naafs. ,,Dat ging in het begin niet altijd even soepel, maar we zijn er samen uitgekomen met dit mooie park als resultaat. Het is belangrijk dat burgers zo betrokken blijven, zo maken we samen de Heuvelrug", aldus Naafs.

De gemeente onthulde de nieuwe prullenbakken in de vorm van een scheeps luchthapper en nieuwe bankjes. Drie generaties van de familie Staijen verzorgden de tewaterlating van verschillende vissoorten. Doel is om weer leven te brengen in de vijver en het mogelijk maken om te vissen. ,,Het is de vraag of de vissen het gaat redden in de vijver. We zullen een paar exemplaren uitzetten om uit te proberen. Hoe mooi zal het zijn als deze op een mooie zomeravond jagen aan het wateroppervlak? Als het lukt volgen er meer", zegt Ruud Staijen.

VERVOLG Een buurtfeest in het park zo aan het begin van het voorjaar vindt burgemeester Naafs wel voor herhaling vatbaar. ,,Zo'n feest kan wellicht elk jaar gevierd worden. Buurtbewoners hebben elkaar nu gevonden om samen zoiets te organiseren, die opdracht krijgen jullie van mij mee", aldus Naafs. Buurtbewoner Dinus Grotenhuis laat weten ongelofelijk enthousiast en tevreden te zijn met het bereikte resultaat aan de vijver en de opkomst bij het feest. ,,Dat geeft motivatie om door te gaan, er komt zeker een vervolg!"