• PWN

Wellicht lood in vijf schoolgebouwen

HEUVELRUG Vijf Heuvelrugse schoolgebouwen hebben mogelijk loden waterleidingen. Het gaat om de oude, oorspronkelijke bouwdelen van de Wilhelminaschool in Amerongen, de Daltonschool Nicolaas in Doorn, de Jenaplanschool Dolfijn in Driebergen, De Hoeksteen in Leersum en Vakcollege Maarsbergen. Volgens de Utrechtse GGD kan lood in het drinkwater gevaarlijk zijn voor kinderen jonger dan acht jaar. 

Michiel Schaaij

INTELLIGENTIE Nader onderzoek moet nu uitwijzen of de waterleiding in die scholen daadwerkelijk van lood zijn gemaakt. Als dat zo is, zou dat een probleem kunnen vormen voor de drinkwatervoorziening in de betreffende scholen. De hersenen van jonge kinderen zijn nog in ontwikkeling en lood in het drinkwater kan een negatieve invloed hebben op hun intelligentie. 

NIERPROBLEMEN Voor oudere kinderen en volwassenen zijn de gevolgen minder ernstig, al kan een teveel aan lood wel tot een hogere bloeddruk en nierproblemen leiden. Behalve Utrechtse Heuvelrug nemen ook regiogemeenten Zeist en De Bilt hun schoolgebouwen onder de loep. Tot 1960 werden er bij de bouw van scholen en woningen nog waterleidingen van lood aangelegd. 

Gemeente wil onderzoek van waterleidingen

VOEDSEL Lood behoort tot de zware metalen, die schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Het zit in hele kleine concentraties ook in voedsel. De wettelijke norm voor lood in drinkwater werd twintig jaar geleden al aangescherpt tot 10 microgram per liter water. Volgens onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) heeft de gemeente de vijf scholen geadviseerd om de waterleidingen te laten onderzoeken.

WOONHUIZEN Ook wil Broekhuis dat de genoemde scholen monsters laten nemen van het drinkwater dat uit hun kranen komt. De resultaten van die onderzoeken worden later bekend. Ook in oude woonhuizen kunnen nog loden waterleidingen liggen. Volgens de waterbedrijven zijn die eenvoudig te herkennen, door bij de watermeter met een lepel op de leiding te tikken. Als dat een dof geluid veroorzaakt, is de waterleiding van lood. Loden waterleidingen zijn dof grijs van kleur.