• Trouwambtenaar Toon Kuppen voltrekt ditmaal op schrikkeldag geen huwelijken.

    Hanny van Eerden

Schrikkeldag: verschrikkelijk of nogal bijzonder?

MAARN Vandaag is het schrikkeldag. Met het om de vier jaar tussenvoegen van een extra datum, loopt de kalender weer met de aarde in de pas. De aarde heeft 365 dagen en zo'n 6 uur nodig om een baan rond de zon te maken. De aanpassing met een schrikkeljaar van 366 dagen voorkomt dat de seizoenen te veel verschuiven. Schrikkeldag valt altijd op 29 februari.

Hanny van Eerden

Wie is geboren op een schrikkeldag is daar niet altijd even blij mee. ,,Een schrikkelkind kan zich soms maar eenmaal per vier jaar echt jarig voelen", weet Janny Broekhuis uit ervaring binnen haar kennissenkring. ,,Wie ouder wordt, kan zich ermee verzoenen, zeker als mensen moeite doen om juist jouw verjaardag bijzonder te vieren. Ook kun je een leuke leeftijd opgeven, als je maar één keer per vier jaar 'verjaart'."

DE KLOS In Nederland zijn er intussen ongeveer 11.000 mensen jarig op schrikkeldag, volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Facebook felicitaties op het juiste moment zitten er echter nog steeds niet in. Ook zijn er nog altijd bedrijfsmatige systemen die 29 februari niet accepteren als een geldige datum. Verder verwerken werkgevers in maandlonen vaak geen schrikkeldag en dat terwijl gezinnen in een schrikkeljaar toch iets meer moeten uitgeven. Verzekeraars lijken eveneens de klos met zo'n extra dag, die zelfs miljoenen meer kan kosten op jaarbasis.

SCHRIKKELKALENDER Wel komen her en der ludieke acties en gadgets van de grond. Zo maakte Lieke Bos, bibliothecaris van de Bibliotheek Z-O-U-T, ooit het Schrikkelspel en is er de Schrikkelkalender van Ronald Snijders en Fedor van Eldijk. ,,Zij geven deze scheurkalender eenmaal per vier jaar uit en schrijven deze vol met lachwekkende onzin", zegt Miranda Hensen van Boek&Koek in Maarn. ,,Onze voorraad is al uitverkocht, maar wie snel is kan de kalender nog wel via ons bestellen." In 2016 scheurden 17.000 mensen deze kalender kaal.

POPULAIR Schrikkeldag was tot nog toe vooral populair als trouwdatum. Een dag als 29 februari haalde, volgens het CBS, dan ook meermalen meer dan het dubbele aantal trouwerijen, en dat op weekdagen die doorgaans niet of weinig in trek zijn. ,,Deze schrikkeldag heb ik daarentegen geen enkele huwelijksvoltrekking in de agenda staan", zegt Maarnaar Toon Kuppen, trouwambtenaar in Zeist en auteur van de verhalenpocket 'Ja, ik wil! Uit het leven van een trouwambtenaar'. ,,Waarschijnlijk ondervindt schrikkeldag concurrentie van andere voor huwelijksparen aantrekkelijke data."

'SCRICKEN' Ook Nick Breur, trouwambtenaar en eigenaar van de gelijknamige makelaardij in Maarn, wijst op populaire data, zoals 02.02.2020 en 20.02.2020, waarop hij koppels in de echt verbond. ,,Daarom is er nu vast minder animo voor trouwen op schrikkeldag. Wie echter een koopcontract wil tekenen voor een nieuwe woning is bij mij ook op 29 februari aan het goede adres." De naam schrikkeldag is afkomstig van het middeleeuwse woord 'scricken'. De oorspronkelijk betekenis daarvan is 'lopen met grote passen' of 'springen'.