• Annet Werkhoven

Provincie investeert in restauratie monumentaal plein Amerongen

AMERONGEN Het Margaretha Turnorplein, de toegangspoort vanuit het dorp naar kasteel Amerongen, wordt gerestaureerd. Dat maakte Provincie Utrecht vrijdag bekend. Naast het monument in Amerongen worden nog dertien andere rijksmonumenten in de regio gerestaureerd. Er is 3,9 miljoen euro uit het Erfgoedparels fonds vrijgemaakt. Reden voor provincie Utrecht om te investeren in de monumenten, is om de toegankelijkheid voor bezoekers goed te houden en het te onderhouden. 

Behalve Kasteel Amerongen worden ook de volgende monumenten in de regio aangepakt: Historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen (Amerongen), Zuiderpark kasteel de Haar (Utrecht), poortgebouw en brug kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld (Lopik), Kasteel Oudegein (Nieuwegein), Pestersbosje (Zeist). Uit de overige monumentcategorieën het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de molen van Cabauw (Lopik), Eemlandiafabriek (Bunschoten), historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht).

UTRECHTSE GESCHIEDENIS Gedeputeerde Rob van Muilekom: ,,Dit bijzondere erfgoed vertelt een deel van de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft."

CRITERIA Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Wanneer de restauratie begint is nog onbekend.