• Mariska Cornelissen

Boekpresentatie 'Nog niet gevloerd' van Mariska Cornelissen

19-08-2019, 18:26 | Lezersnieuws | mariska

Zaterdag 7 september om 17.00 uur vindt de boekpresentatie plaats van ‘Nog niet gevloerd’ van Mariska Cornelissen bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen. 

Voor velen is de vakantie voorbij en gaan de meesten deze week weer aan het werk. Heeft de vakantie hen weer opgeladen of ligt een burn-out nog steeds op de loer? Een miljoen Nederlanders kampen met burn-outklachten. Binnen de burn-outproblematiek spelen vele factoren een rol. Daar zijn inmiddels boekenkasten vol over geschreven. Mariska Cornelissen zoomt in haar boek Nog niet gevloerd dieper in op de periode die voorafgaat aan een burn-out, de bijna-burn-outfase.

Voor haar boek sprak Cornelissen met ex-burn-out’ers en leidinggevenden die te maken hebben met medewerkers die burn-out raakten over de periode voorafgaand aan een burn-out.

In Nog niet gevloerd voert ze de lezer aan de hand van hun ervaringen mee naar een van de factoren die tot nu toe vrij onderbelicht is geweest in de discussie rondom burn-out: schaamte. Daarbij baseert zij zich op het baanbrekende onderzoek van Brené Brown, onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Houston en in Nederland bekend van haar boeken De moed van imperfectie, De kracht van kwetsbaarheid en Durf te leiden.

Mariska Cornelissen:
‘In de gesprekken met ex-burn-out’ers en leidinggevenden viel het mij op dat signalen van een mogelijke aankomende burn-out vaak genegeerd of niet herkend worden. Vaak ligt schaamte daaraan ten grondslag. Je wilt niet zwak overkomen en dus ga je door en ga je over je grenzen. En je maakt het al helemaal niet bespreekbaar. Kennis over hoe schaamte werkt ontbreekt in het enorme aanbod aan adviezen die op dit moment rondom burn-out en burn-out-preventie voorradig zijn. Het helpt niet alleen de bijna-burn-out’er de moed te vinden om de juiste keuzes te maken om overeind te blijven. Het biedt leidinggevenden ook inzicht hoe in gesprek te gaan met de bijna-burn-out’er om de kans op een burn-out drastisch te verlagen.’

Mariska Cornelissen is communicatiewetenschapper, trainer en coach. Als een van de eerste Nederlanders is zij door Brené Brown gecertificeerd als Daring Way™- en Dare to Lead™-facilitator. Ze woont en werkt in Driebergen.