• Woordvoerder Willem Stolwijk zegt dat de gebruikers van het oude gemeentekantoor teleurgesteld zijn in de "samenwerking" met het college.

    Michiel Schaaij

Oude gemeentekantoor Driebergen wordt verkocht

DRIEBERGEN Het doek is gevallen voor de tijdelijke gebruikers van het oude gemeentekantoor aan de Bosstraat. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) wist de gemeenteraad er donderdagavond van te overtuigen, dat een langdurig verblijf te kostbaar zou zijn en bovendien juridisch onhaalbaar is. De Eurowinkel, een grote groep kunstenaars en ontmoetingsplek De Inloop moeten voor 1 juli volgend jaar hun biezen pakken.

Michiel Schaaij

KATER De werkgroep Bosstraat 1 blijft achter met een kater, maar krijgt - als schrale troost - wel steun van de gemeente bij de zoektocht naar alternatieve locaties. Op de plek van het voormalige gemeentekantoor gaat een projectontwikkelaar 15 appartementen neerzetten. Als het aan Boonzaaijer ligt, zal die woningbouw niet heel lang op zich laten wachten. ,,We zijn er financieel uit en alles is rond tot en met de geluidsberekeningen aan toe", aldus de wethouder.

TIJD WINNEN De politieke race leek donderdagavond niet bij voorbaat gelopen. Onder andere Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) vocht voor de belangen van de gebruikers van het pand. Hij uitte zich teleurgesteld over de opstelling in het college van zijn partijgenoot wethouder Hans Nijhof. In een uiterste poging om tijd te winnen, stelde Waaldijk voor om het gebouw niet aan projectontwikkelaar Van Grootheest te verkopen, zolang er geen oplossing is waar de huidige gebruikers mee uit de voeten kunnen.

REALISME Samen met Waaldijk voelden ook andere partijen zich verantwoordelijk voor het succesvolle maatschappelijk initiatief aan de Bosstraat. Zo riep SP-er Lyander Schmitz (SP) in herinnering, dat Driebergen het enige Heuvelrugdorp zonder dorps- of cultuurhuis is. Maar aan het eind van de avond won het realisme toch van het idealisme. ,,Driebergen heeft behoefte aan een voorziening zoals de Bosstraat, maar behoud van het oude gemeentekantoor is geen begaanbare weg", aldus Chantal Broekhuis (CDA).

ZOEKTOCHT In een motie drong de Heuvelrugpolitiek erop aan, dat de gemeente de tijdelijke gebruikers van het oude gemeentekantoor meehelpt bij hun zoektocht naar passende, permanente huisvesting. Omdat de door Boonzaaijer aangeboden monumentale wagenschuur aan de Engweg te klein is om alle Bosstraat-gebruikers onderdak te verschaffen, liggen ook andere opties nadrukkelijk open.