• Gerard van Wijk
  • import

Oud-wethouder Hans Nijhof overleden

AMERONGEN Na een ziekteperiode van meer dan een jaar is Hans Nijhof overleden. Hij was tot een jaar geleden wethouder van Utrechtse Heuvelrug. Hij legde zijn functie neer, kort nadat hij te horen had gekregen dat hij slokdarmkanker met uitzaaiingen had.

Zijn vrouw Karolien maakte het droevige nieuws zaterdagmorgen bekend via Twitter. ,,Lieve mensen. Mijn lieve Hans is vannacht overleden. Hij heeft genoten van het ochtendritueel het afgelopen jaar, waarvoor mijn warme dank", schrijft ze op zijn Twitteraccount. Op Twitter reageerde onder anderen burgemeester Frits Naafs: ,,Onze lieve oud-wethouder Hans Nijhof is vannacht overleden. Wij leven intens mee met Karolien."

Als politicus en bestuurder communiceerde Nijhof veel via Twitter. Dat bleef hij het laatste jaar ook doen, waarbij het veel over zijn ziekte(verloop) ging. Hij had veel volgers die met hem meeleefden en wat hem goed deed. Het leverde hem bijna landelijke bekendheid op. Nijhof was telkens open over zijn ziekte en vertelde er ook open over in De Kaap.

Nijhof was maandag de hele dag 'trending' op Twitter. Hem werd toen een goede morgen gewenst door de comedian Jochem Myjer. Die twitterde dat het een hele mooie dag was om Nijhof een goedemorgen te wensen. Dat gebeurde vervolgens massaal. De wens werd later veranderd in 'Goedemiddag Hans'. Het weekend ervoor was Nijhof in het ziekenhuis opgenomen. Uit een scan bleek maandag dat hij een dubbele longembolie had.

Ook daarover deed de oud-wethouder niet geheimzinnig. ,,Longembolie. Beide kanten en veel. Opname en instellen. 2 a 3 dagen ziekenhuis. Hopelijk dan minder benauwd." En later: ,,Door de longscan (CT) getrokken. Longembolie dus. Straks gesprek met longarts en oncologe. Gezeik allemaal. The torture never stops."

Hans Nijhof overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij is 60 jaar geworden.