• Organisator Marian van Driel, teamleider sociale dorpsteams Ineke Knottnerus en consulent sociaal dorpsteam Sharon Breeschooten.

    Victor Schutijser

'Opvoeden is niet makkelijk'

HEUVELRUG ,,Mensen weten niet aan welke bel ze moeten trekken als er iets niet lekker gaat met je kind", vertelt Marian van Driel, bestuurslid D66 Heuvelrug. Samen met Jolanda Gerritsen (OPEN), Carli Aulich (OPEN) en Franca Kerstens (VVD) verzorgt zij de thema-avond 'Beste kansen voor je kind' op vrijdag 17 november.

Victor Schutijser

De organisatoren zijn allemaal actief in de politiek op de Heuvelrug. ,,We organiseren deze avond omdat we het idee hebben dat mensen niet weten wat ze moeten als ze hulp nodig hebben. Wij zijn wel politiek georganiseerd, maar organiseren dit in de rol van inwoners van deze gemeente", aldus Van Driel.

De inleiding op de thema-avond wordt gegeven door Jolanda de Heer-Verweij, wethouder in Rhenen. Daarna worden korte presentaties gehouden door diverse sprekers vanuit de jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, voorschoolse educatie, sociale dorpsteams, gezinspanel en passend onderwijs.

De sprekers op de thema-avond komen uit het werkveld en weten hoe het in de praktijk gaat. Waar mogelijk zullen ze voorbeelden en aanpak vertellen om een beeld te geven. Na de algemene presentaties is er de mogelijkheid tot het individueel stellen van vragen aan de vertegenwoordigers van de organisaties.

SOCIALE DORPSTEAM Een van de presentaties wordt gegeven door iemand van een sociaal dorpsteam. Elk dorp heeft zo'n team met specialisten met verschillende expertises die advies kunnen geven en samen met de ouders een plan van aanpak opstellen. De thema-avond is specifiek voor ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar, maar de dorpsteams werken in een breder werkveld. Zo hebben ze ook expertise op het gebied van senioren, licht verstandelijk gehandicapten, welzijn, WMO en werk.

De dorpsteams zijn een soort voordeur naar allerlei zorgmogelijkheden. ,,Wij zijn er voor iedereen die vastloopt en het even niet meer weet", vertelt Ineke Knottnerus, teamleider sociale dorpsteams UH. ,,Het is belangrijk dat mensen weten dat we expertise hebben of zo nodig zoeken. We doen wat nodig is."

NIET MAKKELIJK ,,Opvoeden is niet altijd makkelijk, soms loop je vast. Het kan zijn dat je merkt dat bij jou thuis dingen anders gaan, andere mensen vinden daar weer wat van. Dan sta je onder druk en denk je 'is dit gewoon?'. We hebben een inloopspreekuur waar we kennis maken en je kunnen helpen", aldus Knottnerus.

Een consulent van het dorpsteam kijkt samen met het gezin naar een aanpak, waarbij de consulent ondersteunt en het aanspreekpunt is als er meerdere zorgaanbieders zijn. Het gezin behoudt zelf de regie over de aanpak.

De thema-avond is op vrijdag 17 november in de Raadszaal van het Cultuurhuis in Doorn. Om half acht is de ontvangst met Harpmuziek, van acht uur tot kwart voor tien is er een informatief programma en mogelijkheid tot het stellen van vragen aan specialisten.