• De eerste violen sectie van OpStreek bestaande uit Renée Visscher, Vera Bosboom en Marius de Ridder tijdens de generale repetitie voor het concours.

    Victor Schutijser

OpStreek naar Nationaal Concours

HEUVELRUG Het jeugdsymfonieorkest OpStreek doet mee met het Nationale Concours voor Jeugdorkesten op zaterdag 10 maart in het Akoesticum in Ede. Het belooft een spannende voorronde te worden, want het jeugdsymfonieorkest van de vader van OpStreek-dirigent Daan Welle doet ook mee, met een orkest uit Almere. ,,Die verslaan zou heel leuk zijn. Ik heb zelf ook in dat orkest uit Almere gespeeld, dus ik ken het orkest heel goed", aldus Welle.

Victor Schutijser

Een van de violisten bij OpStreek is Renée Visscher (16) uit Leersum. Zij speelt al 11 jaar viool. ,,Ik vind de viool heel mooi klinken. Het is leuk om jezelf te horen, maar ik houd het als hobby hoor", aldus Visscher. Haar favoriete violiste is Lindsey Stirling, die dubstep liedjes maakt met haar viool. ,,Dat is heel gaaf, ik kan zelf een paar stukjes, maar het gaat heel snel. Lindsey danst er ook bij, dat doe ik niet", vertelt Visscher.

VIOOL Verderop in de violensectie zit Vera Bosboom (15) uit Doorn. Zij twijfelde tussen viool en pianoles. ,,Ik heb voor viool gekozen omdat je piano vrij gemakkelijk aan jezelf kunt aanleren met YouTube video's. Bij viool kan dat bijna niet. En minder mensen spelen viool, dat maakt het ook leuker", aldus Bosboom.

ANDERS Spelen bij een concours is anders dan een 'gewoon' concert. ,,Normaal spelen we voor ouders en bekenden, die zijn wel enthousiast. Nu spelen we voor een jury en dan hopen we dat die positief zijn en ons doorlaten naar de finale", vertelt Bosboom.

Voor Marius de Ridder (19) wordt dit het derde concours. Ook hij speelt viool sinds hij jong was. ,,Een tante van mij speelde viool, ik vond dat een mooi instrument dus ik ben op les gegaan", aldus De Ridder.

BEETJE ZAT Het concours is al bijna dus er wordt volop geoefend. ,,We hebben de liedjes nu al zo vaak gespeeld dat we ze een beetje zat worden. We zetten nu alleen nog heel veel puntjes op de 'i'. Na het concours gaan we gelukkig weer andere liedjes doen", vertelt Visscher.

Desgevraagd reageert de dirigent. ,,Dat ze de stukken zat zijn betekent dat we in het goede punt in de voorbereiding zitten om uit te voeren! Ze moeten de muziek kunnen dromen en als ze het zat beginnen te worden is dat zo. Na het concours gaan we wat andere stukken doen, een welkome verandering. Maar zo vlak voor het concours ligt de nadruk wel op de vier stukken die we daar opvoeren", vertelt dirigent Daan Welle.

Bij het concours wil OpStreek een breed spectrum aan muziek laten zien. ,,We krijgen tussen de 18 en 23 minuten om te vullen, dus de keuze in stukken is beperkt. We spelen bijvoorbeeld Mozart en Lord of the Dance", aldus Welle.

OP MAAT Als OpStreek doorgaat naar de finale in mei mogen ze spelen in De Doelen in Rotterdam. ,,Dat lijkt me heel gaaf, maar ik denk dat we verzuipen op het grote podium daar", reageert Visscher. Voor de finale zullen de orkestleden een workshop krijgen om muziek te componeren. Aan de hand van die workshop wordt een stuk gecomponeerd 'op maat' voor het orkest. Op dit moment bestaat het orkest uit ongeveer 15 leden, dat mogen er meer worden. ,,Een ruimere bezetting is fijn, we zijn altijd opzoek naar nieuwe leden", vertelt Welle.

OpStreek is een laagdrempelig orkest voor de jeugd in de leeftijd vanaf 8 jaar voor de gemeenten Zeist, Utrechtse Heuvelrug en omgeving. Het concours is op zaterdag 10 maart in het Akoesticum in Ede. Zij kunnen zich dan plaatsen voor de finale op 26 mei in de Doelen in Rotterdam.