• OpStreek

OpStreek geeft winterconcert

DRIEBERGEN Het Jeugdsymfonieorkest OpStreek organiseert op 21 en 22 januari een concertweekend in samenwerking met het Almeers Jeugdsymfonieorkest. Op 21 januari schitteren de jonge muzikanten van beide orkesten in de Grote Kerk van Driebergen, waarna een dag later de Schouwburg van Almere met muziek gevuld wordt. ,,Een bijzondere samenwerking", vertelt de 27-jarige OpStreek-dirigent Daan Welle.

Marc Satijn

 

Het OpStreek jeugdsymfonieorkest is een laagdrempelig orkest voor de jeugd in de leeftijd vanaf tien jaar uit de omgeving van Zeist en de Utrechtse Heuvelrug. ,,Op dit moment bestaat onze groep uit een relatief kleine bezetting. Toen ik vorig jaar als dirigent begon bij het orkest, bestond de groep uit tien personen. Het was zaak dat het aantal snel uitgebouwd werd, met succes: een jaar later hebben wij er al twintig", aldus Welle, die afgelopen september ook begonnen is met een opleidingsgroep, genaamd 'OpStap', voor jongeren met een basisschoolleeftijd.

CONCERT Het is voor het orkest gebruikelijk om iedere winter en zomer een concert te geven om te laten horen wat zij de afgelopen periode hebben gedaan. Ditmaal betreft het volgens Welle 'een bijzondere samenwerking'. ,,Wij zijn met twintig personen en het Almeers Jeugdsymfonieorkest bestaat uit dertig man. Dat is een behoorlijke bezetting wat al redelijk in de buurt komt van een echt symfonieorkest."

VADER Dat OpStreek de samenwerking heeft gezocht met de Almeerse jeugd is niet vreemd. ,,Het leek ons leuk om de samenwerking met hun aan te gaan, want mijn vader is dirigent bij Almeers Jeugdsymfonieorkest. Wij hebben voor de zomer de koppen al bij elkaar gestoken en het plan was al snel na de zomer definitief", aldus Welle, die ook trots vertelt dat dit het eerste concert is waarbij ook de OpStap-groep voor het eerst zal optreden.

Aangezien het een Jeugdconcert betreft, weet Welle dat bezoekers vaak niet weten wat zij van het geheel moeten verwachten. Maar bang dat de zaal alleen maar vol zit met ouders, familie en vrienden van de kinderen is hij niet. ,,Bezoekers die de orkestleider niet kennen zijn achteraf meestal blij verrast en soms ook ontroerd. Het zijn zoveel jonge kinderen die op een enthousiastste en bevlogen manier muziek maken."

REPERTOIRE Tijdens het concert zullen de twee orkesten afzonderlijk van elkaar optreden, maar ook een groot deel samen doen. ,,Dat is een uitdaging. Het lukt niet om gezamenlijk te oefenen, dus pas voorafgaand aan het concert repeteren wij dat deel... best spannend!", aldus Welle, die aangeeft dat het concert bestaat uit een afwisseling van klassieke muziek en lichte vormen, zoals film- en musicalmuziek en een dergelijk repertoire.

Dat het orkest bestaat uit goede jeugdige muzikanten is volgens de dirigent een gegeven. ,,Voor je bij ons komt moet je wel enkele jaren ervaring hebben." Het concert vindt plaats op 21 januari om 19.00 uur in de Grote Kerk in Driebergen. De toegang is tien euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Op 22 januari treden zij om 14.30 uur op in Almere.