• BDUmedia

Opnieuw grote tekorten op Wmo en Jeugdzorg

HEUVELRUG De tekorten van de gemeente op de jeugdzorg en de Wmo zijn alweer verder opgelopen. Dit jaar moet Utrechtse Heuvelrug nog eens 2,5 miljoen euro toeleggen. Dat bedrag komt bovenop een tekort van 3,3 miljoen euro dat al eerder werd gemeld. Wethouder Hans Waaldijk (Open) presenteerde de zorgelijke stand van zaken maandagavond aan de Heuvelrugpolitiek. Hij sprak van een schokkend beeld.

Michiel Schaaij 

Ook de financiële prognoses voor volgend jaar zijn somber. Waaldijk legde de gemeenteraad drie scenario's voor. In het gunstigste geval moet de gemeente volgend jaar weer 3,3 miljoen bijpassen op de jeugdzorg en de Wmo. Maar als het tegenzit, kan het tekort in 2019 oplopen tot 5,6 miljoen euro. De kans dat zo'n negatief scenario realiteit wordt, is niet gering.

AFREKENEN Wethouder Waaldijk sprak al eerder de verwachting uit, dat het instellen van een abonnementstarief voor Wmo-voorzieningen tot een aanzienlijk groter zorgverbruik zal leiden. Vanaf januari hoeven inwoners voor bijvoorbeeld een traplift of een scootmobiel slechts 17,50 euro per vier weken af te rekenen. Dat is goed nieuws voor inwoners, maar slecht nieuws voor de gemeenten. Die vrezen voor een grote toeloop en stijgende kosten.

BTW-STIJGING In juni van dit jaar dienden Utrechtse Heuvelrug en Winterswijk daarom een motie in op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht, die met 97 procent van de stemmen werd aangenomen. Overigens is in de negatieve prognoses voor komend jaar de BTW-stijging nog niet verwerkt. Per januari stijgt de BTW op hulpmiddelen van zes naar negen procent.

TEGENVALLERS In alle scenario's van Waaldijk gaat het om voorspellingen, want de afrekeningen met de zorgaanbieders vinden pas achteraf plaats. Ook daar zouden zich nog tegenvallers kunnen voordoen. Donderdagavond praat de gemeenteraad verder over de tekorten bij de jeugdzorg en de Wmo. Dan komen ook opties en mogelijke bezuinigingen op tafel.