• Lex van Lieshout

Open winkels op tweede feestdagen nabij

HEUVELRUG Het lijkt er eindelijk van te komen, de winkelopening op tweede feestdagen, Hemelvaartsdag en Nieuwjaar. Voor de verkiezingen strandde een poging van VVD, D66 en BVHlokaal nog op een aarzeling bij de fractie Open. Nu hebben de drie liberale partijen een meerderheid in de gemeenteraad en dus lijkt de door hen bepleite verruiming van de winkeltijden een formaliteit.

Michiel Schaaij

Dat klanten van Heuvelrugse supermarkten en andere winkelketens op tweede feestdagen voor een gesloten deur staan, past niet meer bij deze tijd, zo vinden de winkeleigenaren. Ze zien omzet weglekken naar omliggende plaatsen, waar inwoners en toeristen op de betreffende dagen wel gewoon hun boodschappentas kunnen gebruiken.

HERHALING Om de gewenste nieuwe openingstijden te realiseren, moet de politiek nog wel even de gemeentelijke verordening winkeltijden aanpassen. De raadsbijeenkomst daarover was donderdagavond een voorspelbare herhaling van zetten. De liberale partijen wilden de supermarktondernemers en hun klanten vrij baan geven. De christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie stribbelden tegen en waren vastbesloten om het de drie voorstanders zo lastig mogelijk te maken.

GEEN ANIMO Nieuwe argumenten werden er niet gewisseld. Intussen lijkt er vanuit de samenleving weinig animo meer te bestaan voor het politieke gekibbel over de winkeltijden. De publieke tribune van de Doornse raadzaal bleef in ieder geval angstwekkend leeg. ,,Zelfs supermarkteigenaren hebben niet de moeite genomen om hier naartoe te komen", stelde Dick Karssen (ChristenUnie) verongelijkt vast.

KERK Wat Karssen betreft, hoeft de verruiming van de openingstijden er niet te komen. Maar als het dan toch moet, vroeg hij de voorstanders om hun voorstel enigszins aan te passen. Op Hemelvaartsdag zouden de winkels hun deuren niet 's ochtends vroeg, maar pas om twaalf uur mogen openen. Karssen vroeg respect voor de kerkgenootschappen, die een ochtenddienst hebben op Hemelvaartsdag.