• Ludo van Hese, Ton Pronk, Bert van Diemen, Marianne de Jonge, Paul Vogt en Ina Cardol vormen het bestuur van de Avondvierdaagse Leersum-Amerongen.

    Avondvierdaagse Leersum-Amerongen

Op naar gezondere avondvierdaagse

LEERSUM De Avondvierdaagse Leersum-Amerongen heeft in Ludo van Hese een nieuwe voorzitter gevonden en Ina Cardol versterkt het bestuur als secretaris. Op verzoek van deelnemende scholen neemt het bestuur dit jaar stelling in de discussie rond snoep als beloning van een sportieve prestatie.

Edith Hazelzet

,,Het doel van de avondvierdaagse is volgens mij om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met bewegen", aldus Ludo van Hese. ,,Laat hen merken dat het leuk is en gezellig om samen te doen. Door de sportieve prestatie, die de Avondvierdaagse is, vervolgens te belonen met grote hoeveelheden snoep en chips, krijgen de kinderen de verkeerde boodschap."

NATIONAAL De discussie rond de avondvierdaagse en snoep wordt landelijk gevoerd. Ouders laten hun kinderen soms niet meer meedoen vanwege de overdaad aan snoep onderweg en bij de intocht. GGD's en het Voedingscentrum proberen hun steentje bij te dragen in een koerswijziging rond deze ongezonde tendens. ,,Door kinderen te belonen met eten, leer je hen aan dat bij behaalde prestaties iets lekkers hoort en dat kunnen ze als volwassene voorzetten. In de strijd tegen het groeiende overgewicht moet je dat niet hebben."

Aangeraden wordt om vooraf met kinderen en familie heldere afspraken te maken. ,,Bied zelf ideeën voor alternatieve beloningen. Gebruik als ouder je gezonde verstand. Laat in woorden duidelijk merken dat je trots bent op je kind. Grote beloningen zijn dan helemaal niet meer nodig."

BEWUSTWORDING Het bestuur van de Avondvierdaagse Leersum-Amerongen heeft intern serieus gesproken over het snoepdilemma. ,,Ook zijn wij met onze sponsoren om tafel gaan zitten. Zij stonden ervoor open om te kijken of het ook anders kan. De aandacht voor gezondere voeding groeit immers in de hele maatschappij."

Van Hese benadrukt dat de grootste verantwoordelijkheid bij de ouders en de scholen blijft liggen. ,,Wij kunnen als organisatie niet voorkomen dat kinderen worden volgehangen met snoep, maar we kunnen wel bijdragen aan de bewustwording van de tegenstrijdigheid: gezond gedrag belonen met iets ongezonds. Dat streeft het doel voorbij. Persoonlijk vraag ik me af wat er eigenlijk mis is met het traditionele bosje duizendschoon? Er zijn genoeg kinderen - zeker de kleintjes - die dat bijzonder vinden. Wanneer krijg je als kind nou bloemen?"

GEOLIED Ludo van Hese is sinds een half jaar voorzitter. Als verkeersregelaar was hij al zo'n tien jaar actief voor de  avondvierdaagse, een evenement dat veel mensen plezier biedt dat het volgens hem in stand moet blijven. Hij volgde Els Roeterink op die drie jaar een gedreven voorzitter was.

,,Ik ben in een geoliede organisatie gestapt en het is een genoegen om het over te nemen. Er is een uitstekend functionerend draaiboek en iedereen kent zijn verantwoordelijkheden en werkt pro-actief." Het aanvragen van de vergunning voor de komende vijf jaar vond hij best een klus. ,,De eisen voor de vergunning gaan veel verder dan vroeger. Ik schat in dat dat komt door een aantal incidenten dat bij festiviteiten heeft plaatsgevonden. Je moet je zaakjes van tevoren echt goed voor elkaar hebben en daarnaast de gemeente jaarlijks van gedetailleerde informatie voorzien. Met de aangescherpte eisen hebben we ook een grotere behoefte aan verkeersregelaars. Dus wie een bijdrage wil leveren aan dit bijzondere evenement, is bij ons van harte welkom."

Kijk voor meer informatie op de website www.avondvierdaagseleersum.nl.