• Danny van der Linden

'Op meidenmiddag zijn jongens niet welkom'

DRIEBERGEN Elke dinsdagmiddag is Raani Adjodha te vinden bij jongerencentrum DJOI aan de Engweg. Als vrijwilligster begeleidt ze de jonge meiden die afkomen op de meidenmiddag. Er worden creatieve dingen gedaan of de meiden kijken samen een film. Op andere dagen zijn er andere activiteiten.

Danny van der Linden

Raani Adjodha (14) begon haar werk bij DJOI als stagiaire. ,,Ik zit het op Revius Lyceum in Doorn. Daar moest ik aan het begin van dit schooljaar een maatschappelijke stage lopen. Al snel viel mijn oog op DJOI." Een telefoontje en een kennismakingsgesprek later was alles in kannen en kruiken. ,,Ik heb als stagiair meegeholpen met het organiseren van diverse activiteiten, waaronder filmavonden. Al snel bleek dat ik het ook heel leuk vond om met de meidenmiddagen bezig te zijn", aldus Raani.

DJOI Jongerenruimte DJOI is de grootste jongerenruimte van de Utrechtse Heuvelrug. Bijna dagelijks zijn hier jongeren te vinden. Er wordt op spelcomputers gespeeld, maar ook worden er feesten georganiseerd. Op maandag- en vrijdagmiddag is er een inloop voor de 'kleintjes'  van tien tot en met dertien jaar oud.  Op deze middagen barst het van de energie. Jongens en meisjes zijn aan het spelen op de tafeltennistafel, tafelvoetbal, pooltafel of komen gewoon even aan de bar kletsen met een kop thee.

Onder begeleiding van jongerenwerkers Reyer Vos en Aimad Ezanagui hebben de jongeren een plek om samen te komen.

,,Het is heel belangrijk om goede vrijwilligers te hebben", vertelt Aimad Ezanagui (29). De in Leersum woonachtige jongerenwerker heeft het bij DJOI uitstekend naar zijn zin. ,,Jongeren kunnen hier gewoon binnen komen lopen. Het is laagdrempelig. We merken dat deze plek echt door de jongens en meiden uit Driebergen gewaardeerd wordt. Sommige jongeren hebben best wat meegemaakt of zitten thuis in een situatie die niet altijd even gemakkelijk is. Wij proberen hen te helpen. Vaak door leuke dingen met ze te doen, maar soms hebben we ook gewoon goede gesprekken met jongeren. Zo probeer je iets te betekenen." Ezanagui heeft niet altijd in het jongerenwerk gezeten:,,Ik heb eerst op een kantoor gewerkt. Daar had ik het prima naar mijn zin, maar ik voelde ook dat ik dat niet de rest van mijn leven wilde doen. Daarom ben ik uiteindelijk een opleiding jongerenwerk gaan doen."

MEIDEN Voor de meiden van tien tot en met dertien jaar uit Driebergen is er iedere week een speciale meidenmiddag waarbij heren niet welkom zijn. De deelnemers bedenken zelf de activiteiten wat resulteert in bijvoorbeeld henna-tatoeages, sieradenhangers en cupcakes. ,,Het is mooi om te zien hoe Raani zich al heel snel op professionele wijze ontfermde over de meiden die op de meidenmiddag kwamen", vertelt Ezanagui. ,,Ik denk dat ze een goede jongerenwerker kan worden. We hebben haar niet voor niets gevraagd om na haar stage als vrijwilligster betrokken te blijven bij DJOI."

Raani hoefde niet lang na te denken over dat voorstel:,,Ik heb het hier ontzettend leuk. Het is erg gezellig. Ik ben er niet alleen met de meidenmiddagen, maar kom ook vaak tussendoor even langs. Voor mijn stage kreeg ik een goede beoordeling en op school vinden ze het heel leuk dat ik nu als vrijwilliger actief ben voor DJOI."

Raani heeft inmiddels besloten de opleiding jongerenwerker te willen volgen. ,,Een uitstekende keuze", zegt Aimad Ezanagui nog maar eens.