• voorbereiden in de lente zodat er in het najaar geoogst kan worden op dorpsakker de Parel.

    Pander Roskam

Ook Amerongen doet mee aan NLdoet

AMERONGEN Het Oranjefonds organiseert dit jaar de dertiende editie van 'NLdoet'. Op 10 en 11 maart helpen mensen één of meerdere dagdelen met een klus in de buurt. Het is een positieve manier om nieuwe vrijwilligers te werven bij sociale initiatieven die wel wat hulp kunnen gebruiken. Het idee is afkomstig uit de Verenigde Staten waar het bekend staat als 'Make A Difference Day'. Die naam werd ook in Nederland gebruikt, tot 2010, toen werd het NL Doet. Het Oranjefonds werd in 2010 mede-organisator van NLdoet. Bij de editie van 2016 waren er 350.000 Nederlanders actief bij meer dan 9.200 klussen.

Pander Roskam

 

Ieder jaar doen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima vrijwilligerswerk tijdens NLdoet. Dat lijkt vreemd, maar niet als men bedenkt dat zij het beschermpaar zijn van het Oranjefonds. Het Oranjefonds was het huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk aan het paar in 2002. Ook andere leden van het Koninklijk Huis steken graag de handen uit de mouwen tijdens NLdoet.

Voor een klus in de buurt kan men terecht op de website www.NLdoet.nl. Er kan gezocht worden op plaats, gemeente of postcode. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn veertig klussen aangemeld op de website. Van het opknappen van school-, moes- en speeltuinen en opknappen van gebouwen tot helpen op een AZC, er is van alles te doen. Vrijdagochtend helpen twintig dames van een bekend accountantskantoor met het schoonmaken en opruimen van de tuin van Kasteel Amerongen. Een conservator geeft uitleg over het hoe en wat. Na afloop is er gelegenheid om deel te nemen aan een korte rondleiding door het kasteel. Voor die klus is de inschrijving vol.

 

Dorpsakker de Parel zoekt nog mensen die zaterdag 11 maart tussen 10.00 en 12.00 uur willen helpen met de aanleg van een kruidenstrook met inheemse en mediterrane eetbare kruiden. Er moet een strook van 2 bij 30 meter vrijgemaakt worden van gras en onkruid. De strook moet belucht worden, van compost voorzien en uiteindelijk worden beplant.

Voor het herstel van de voorzieningen op het klompenpad Cotlandenpad hebben zich inmiddels voldoende vrijwilligers aangemeld om aanstaande zaterdag de klus te klaren.

De knuffelweide zoekt nog vrijwilligers die zaterdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur willen helpen om de knuffelweide klaar te maken voor de lente. De vaste vrijwilligers zijn al zeven dagen per week druk bezig met de verzorging van de dieren en zijn dan ook heel erg blij met de extra hulp voor schoonmaak en onderhoud.

 

Op Landgoed Zuylestein wordt bouwen handige vrijwilligers onder leiding van een timmerman een regenscherm voor de stalen boot die gebruikt wordt bij evenementen. De boot wordt die dag ook weer geschilderd. Op Zuylestein worden die dag ook nog vrijwilligers gezocht die willen werken aan een achttal nieuwe teellis voor leifruit. In het bos op het landgoed gaat een andere groep onder leiding van de bosbaas aan de slag met zagen, snoeien, harken, verpoten en beukenveren oogsten.