• De Leersumse ooievaar op het nest aan de Roekenes, met links de hoge paal met de camera van Dorp en Natuur.

    Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

Ooievaar terug op het nest in Leersum (video)

LEERSUM Na gevechten om het nest aan de Roekenes, werd het Leersumse ooievaarspaar vorig jaar verdreven, dus bleef 2015 voor Leersum zonder kuikens. In 2014 gingen zowel het ooievaarmannetje als de jongen dood. Het vrouwtje vond na deze drama's wel een nieuwe partner, maar tot broeden kwam het niet meer. De terugkeer van de ooievaar op zaterdag 5 maart 's avonds stemt hoopvol.

Edith Hazelzet

Bij Gijs en Gerda Schimmel wordt sinds twaalf jaar gebroed op het ooievaarsnest bij hun monumentale boerderij aan de Roekenes. ,,Je kijkt er ieder jaar weer naar uit. Meestal komen ze half februari, nu drie weken later. Je zit er gewoon op te wachten." Het echtpaar krijgt er nooit genoeg van: ,,Ik kijk 's morgens direct", vertelt Gijs. Zo volgen ze alle ontwikkelingen op de voet. Ze hopen dat het dit jaar gaat lukken. ,,Het mannetje verscheen zaterdag. Nu zit er een andere op, niet geringd. Of dat een vrouwtje is, kunnen we zo niet zien."

HOOGTEPUNT Voor Gerda vormen de vlieglessen van de ooievaarsjongen het hoogtepunt: ,,Dat is het leukste van alles. De ouders gaan in het weiland zitten en voeren niet. De jongen vliegen zo noodgedwongen hun eerste rondje, waar bij ze nog niet landen. Achteraf worden ze beloond met eten."

De Tweet van Dorp en Natuur over de komst van de ooievaar, zorgde voor vele reacties en werd vaak geretweet. ,,Het spreekt tot de verbeelding, mensen worden er blij van", zegt Edward Koning die als vrijwilliger van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum de techniek achter de beelden verzorgt. Voor het derde seizoen zijn op de website van de vereniging via live cameraverbindingen nestkasten in beide dorpen te zien, waaronder het ooievaarsnest. Een aantal camera's staat het hele jaar aan, zoals die bij de vogelvoederplaats in Amerongen en bij de kerkuilen. Andere gaan pas aan wanneer de vogels er hun eerste kijkje komen nemen.

TWEEDE CAMERA Vanwege de vroege start van de lente is er in verschillende nestkasten al activiteit waar te nemen. Koning vertelt: ,,De kerkuilen zijn begin februari zijn met paren begonnen, maar ze zijn nog steeds een beetje aan het warmdraaien." Dit jaar is de kerkuilennestkast uitgebreid met een tweede camera, waardoor de uilen ook van achteren te zien zijn via een beeld-in-beeldconstructie. ,,Ontzettend lief is het musje. Dat is een zwaluwkastje vol aan het bouwen met strootjes. Oneindig vliegt hij af en aan, het ene takje na het andere zie je hem binnenbrengen. Ondertussen fluit hij naar de vrouwtjes alsof hij hen wil uitnodigen te komen kijken hoe mooi het nestje wordt." Iedere avond is te zien hoe het musje gaat slapen na weer een dag hard werken. De spreeuwen zijn al een paar keer wezen kijken in hun kasten, maar hebben deze nog niet betrokken. ,,De steenuilenkast is nog leeg. Binnenkort komen we met beelden van een tweede kast in Amerongen die al wel bewoond is."

De vereniging zoekt nog een enthousiaste kijker die op de website en social media de belevenissen in de nestkasten wil beschrijven. Reacties zijn welkom via info@dorpennatuur.nl