• De bezoekers van de snuffelmarkt kijken hun ogen uit.

    Danny van der Linden

'Ontzettend druk' bij Driebergse Snuffelmarkt

DRIEBERGEN Het was zaterdag een drukte van belang bij het gebouw van Driebergen-Rijsenburg Vroeger & Nu aan de Traaij. Niet alleen binnen de poorten van het oude kerkhof, maar ook op de stoep stonden de waren uitgestald die mensen voor een zacht prijsje konden kopen tijdens de snuffelmarkt.

Danny van der Linden

,,Het is weer ontzettend druk geweest", vertelt Ton van Bommel namens de stichting. ,,Je merkt dat er rond het middaguur altijd een lichte daling in het aantal bezoekers is, maar verder is het de hele dag erg druk." De snuffelmarkt wordt twee keer per jaar georganiseerd door de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger & Nu. Doel is om geld op te halen om de activiteiten van de stichting te ondersteunen. ,,Zeker nu er plannen zijn om te verbouwen is geld hard nodig", aldus Van Bommel.

VRIJWILLIGERS Het hele jaar door brengen mensen hun ongebruikte spullen bij de stichting, die er een strenge selectie op na wil houden. ,,We willen alleen spullen van goede kwaliteit verkopen", legt Van Bommel uit. ,,De boeken die hier liggen zien er allemaal nog prima uit." Maar er zijn niet alleen boeken te vinden. Er staan ook dozen vol DVD's en CD's, beeldjes, kleden, huishoudelijke apparatuur en andere voorwerpen. ,,Voor elk wat wils."

Het meest bijzondere object vindt Van Bommel een antieke leunstoel uit de achttiende eeuw. ,,Maar de LP's lopen ook altijd erg goed. Blijkbaar zijn er veel liefhebbers in deze omgeving", zegt de vrijwilliger die er niet alleen voor staat. ,,We doen het met een hele groep. Het opbouwen doen we met ongeveer dertien personen. Daar zijn we twee á drie dagen mee bezig. Op de dag zelf beginnen we al vroeg terwijl we na de snuffelmarkt nog uren bezig zijn met opruimen", aldus Van Bommel. ,,Ik ben dan altijd doodop."

TOEKOMST De Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger & Nu houdt zich sinds de oprichting in 1975 bezig met het behoud van de historie van de omgeving van Driebergen. Naast het onderhouden van diverse monumenten organiseert de stichting ook lezingen en exposities over tal van onderwerpen uit de historie van het dorp en haar omgeving. Veelal gaan we exposities gepaard met leuke anekdotes over vroegere inwoners of gebruiken van de bewoners van de Utrechtse Heuvelrug. Voor wie wil is de huidige expostie over de brandweer van Driebergen nog te zien tot september.

Maar de stichting is ook volop bezig met de toekomst. Zo zijn er plannen voor een verbouwing op het historische terrein waarop de stichting is gevestigd. De stichting heeft het fraaie poortgebouw aan de Traaij via erfpacht in bezit. Eerder al vertelde voorzitter Arnoud van Holst: ,,Enerzijds gaat het om achterstallig onderhoud, maar we willen ook twee losse ruimtes met elkaar verbinden om een grotere ruimte te krijgen." De stichting wil hiermee uitgroeien naar een Centrum voor Cultureel Erfgoed. ,,Voor deze plannen is geld nodig", benadrukt Van Bommel nog maar eens. ,,De opbrengst van de snuffelmarkt kan hier een mooie bijdrage in leveren."