Ontwerp brandweer kazerne Maarn

MAARN Met zwart geblakerd hout en veel glas wordt de nieuwe brandweerkazerne een bijzondere verschijning vlakbij restaurant 't Vosje langs de Tuindorpweg. Architect Michel Richter van het Edese bureau Mies onthulde vorige week het voorlopige ontwerp van de nieuwe, gezamenlijke kazerne van de brandweerkorpsen Maarn en Maarsbergen.

Michiel Schaaij

,,Het wordt een robuust en stoer gebouw", zegt Richter, die met het gebruik van zwartgeblakerd Japanse cipressenhout op de gevel een vette knipoog geeft aan de omgeving.

Richters architectenbureau, dat ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de nieuwe moskee in Ede, wil dat het gebouw aan passerende inwoners een veilig gevoel geeft. Door het overvloedige gebruik van glas kunnen langsrijdende dorpsgenoten met eigen ogen zien, dat de rode brandweerauto's van het korps paraat staan om uit te rukken.

ZONNEPANELEN De nieuwe brandweerkazerne komt diagonaal op de Tuindorpweg te staan, maar de geïntegreerde pergola van blank staal loopt evenwijdig aan de straat.

Burgemeester Frits Naafs spreekt over ,,een mooie kazerne op een goede plek" en hoopt dat het definitieve ontwerp ,,zo dicht mogelijk bij klimaatneutraal komt".

Er moet nog wel berekend worden of de beoogde pergola uit het voorlopig ontwerp het gewicht van zonnepanelen kan dragen.

ENTHOUSIAST Zowel de Welstandscommissie als de belangengroeperingen Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) en de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen (VBMM) zijn volgens Naafs enthousiast over het ontwerp.

De gemeente hoopt dat de nieuwe kazerne eind volgend jaar in bedrijf is, maar wil nog niet zeggen wat de bouw gaat kosten. Het totale investeringsbudget bedraagt 1,5 miljoen euro.