• Marc Satijn

'Ontruiming camping Wildzicht gaat écht niet gebeuren'

LEERSUM Mensen midden in de winter op straat zetten en richting het Leger Des Heils sturen in Utrecht. Het lijkt onwerkelijk, maar volgens camping Wildzicht-eigenaar Bert van Doorn gaat het toch gebeuren. Eerder dit jaar kondigde burgemeester Frits Naafs namelijk aan dat de camping - waar bijna dertig mensen tijdelijk of permanent wonen - per half december moet worden ontruimd. ,,Maar dit gaat écht niet gebeuren", aldus de campingeigenaar.

Marc Satijn

Van Doorn vangt al jarenlang mensen op aan de Gooijerdijk in Leersum die om wat voor reden dan ook gestrand zijn in de maatschappij. Iets wat al bijna twintig jaar lang door de gemeente wordt gedoogd. Toch lijkt de gemeente voet bij stuk te houden en is het eind 2016 over en uit voor de bewoners van de camping. ,,Het kan niet zo zijn dat mensen gewoon op straat worden gezet. Mensen zijn hier komen wonen vanuit een noodsituatie", aldus Van Doorn, die daarmee doelt op mensen waarvan bijvoorbeeld het huis is afgebrand of die plotseling zonder werk en huis zijn komen te zitten.

HULP Volgens de eigenaar gaat het niet alleen maar over onderdak. ,,Wij helpen mensen ook om verder te komen. Via een vriend van mij wordt men geholpen met de schulden. Daarnaast let iedereen een beetje op elkaar. Ouderen helpen de jongeren, aangezien die al van alles hebben meegemaakt", aldus Van Doorn, die ook al tientallen mensen terug de samenleving in heeft kunnen helpen.

OVERLAST Een van de redenen dat camping Wildzicht moet worden ontruimd is volgens Van Doorn de vermeende overlast. ,,Althans, dat zegt de gemeente. Alleen kunnen ze geen concrete voorbeelden geven. Ik ben een controlefreak en ken iedereen. Daardoor weet ik precies wat er allemaal gebeurt." Ook de rommelige uitstraling van de camping zou volgens de eigenaar reden zijn tot ontruiming. ,,Ik heb jarenlang gewerkt om uit de schulden te komen. Pas nu kan ik investeren in een betere camping. Kom maar over een jaar terug om te kijken", vertelt Van Doorn, die nu een fitnessruimte heeft ingericht en bezig is om een riolering aan te leggen voor alle caravans en units.

BEWONERS Achter iedere caravan zit dan ook een waar verhaal. ,,In één caravan woont een jongen uit Amerongen die hier al tien jaar zit. Op achttienjarige leeftijd is hij zijn beide ouders verloren en werd het huis door de familie verkocht. Omdat hij geen werk had is hij hier terecht gekomen en heeft hij sinds twee jaar weer een baan en gaat het beetje bij beetje de goede kant op", zegt Van Doorn. ,,Het zijn allemaal kwetsbare mensen die je niet zomaar weer de maatschappij in kan duwen, laat staan kan laten aankloppen bij het Leger Des Heils", stelt de eigenaar, die ook de Sociale Dorpsteams als poppenkast ziet. ,,Maar als de gemeente normaal zou communiceren is er een hoop bespreekbaar. Plak niet zomaar een briefje op het raam om vervolgens niets meer van je te laten horen."

Niet alleen de vaste bewoning wordt aangepakt door de gemeente, ook de tijdelijke verblijfplaatsen van in Wijk bij Duurstede werkzame Polen wordt aan banden gelegd en een oud-ijzerhandel van Van Doorn mag volgens hem ook niet meer worden voortgezet. Wat de toekomst zal brengen voor de camping zal later dit jaar blijken.