• Annemarie Ruys werkt hard aan de Portretten Potpourri in HOF 212.

    Monique José Timmermans

Ontmoet de kunstenaar in HOF212

DRIEBERGEN ,,Ik heb er plezier in om in dit huis een omgeving te creëren waar mensen graag komen", vertelt Annemarie Ruys over het huis waar ze met haar gezin woont aan de Hoofdstraat 212 in Driebergen. Zij stelt het open als omgeving waar creativiteit op diverse vlakken samenkomt. Zelf trapt ze af met een Hot Tea Portretten Potpourri. Voor genodigden op 16 december en met een vrije inloop voor publiek op 30 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Monique José Timmermans

HOF212 staat voor House of Fotografie aan de Hoofdstraat 212, naast de IVA. ,,Dit huis is van de oprichter van de IVA geweest en heeft een markante brede gang waar de portretten hangen. Het is een impressie van de fotografie die door mij in opdracht is uitgevoerd." Even voelt het bij binnenkomst of je door het Rijksmuseum loopt. ,,Dat komt omdat ik heb gefotografeerd met natuurlijk licht. Dat heeft op de foto's hetzelfde effect als het beroemde licht op de 17e eeuwse schilderijen."

TROTS Ruys vervolgt: ,,Het allerleukste van portretfotografie is het zelfvertrouwen dat mensen krijgen als ze zien hoe mooi ze zijn. Na afloop zijn ze supertrots op zichzelf. Het is hier hard werken voor de modellen, aan hun houding, aan hun uitstraling. Portretten moeten tijdloos mooi zijn, niet zomaar een lachend gezicht. Over 10 jaar moet iedereen er nog blij van worden. Een portret maken is een ontmoeting, een unieke ontdekking voor allebei", aldus de kunstenares.

Vanaf 2019 gaat de deur van het Rijksmonument De Put regelmatig open en biedt het HOF212 een podium voor kunstenaars om hun werk te tonen, te beginnen met fine art schilderes Kiki Notten. ,,Ik denk aan vier exposities per jaar die gedurende maximaal drie weekenden te bezoeken zijn. Daarnaast wil ik 'meet the artist' organiseren voor kleine groepen. Samen in gesprek gaan en elkaar inspireren en verder helpen. Er is zoveel talent dat onzichtbaar blijft en ik vind het fantastisch om hier een mogelijkheid te bieden om kunstenaars met een groter publiek kennis te laten maken. Het mooie van ontmoetingen is dat er meer waardering ontstaat voor elkaar. Zeker voor een kunstenaar is dat belangrijk. Die stopt zoveel energie en passie in zijn of haar werk."

CARRIÈRE Zelf heeft Annemarie Ruys al een lange weg afgelegd in de fotografie. Na haar opleiding werkte ze onder andere voor veilinghuis Sotheby's. ,,Het is een waardevolle leerschool in de wereld van kunst geweest die me op veel plekken heeft gebracht." Bijzonder is ook haar serie foto's 'Glamseekers', over de groeiende welvaart onder een selecte groep jongeren die op Bali leidt tot westers copycat gedrag.

KENNISMAKEN ,,Nu ligt mijn focus op Driebergen, om letterlijk dicht bij huis de reis te beginnen die van het HOF212 een succes maakt. De Hot Tea Portretten Potpourri is een startmoment om iedereen met een warme kop thee in de hand kennis te laten maken."

DROMEN Dromen zijn er ook en daarin sluimeren de deels Indonesische roots van Ruys weer door. ,,Ik wil graag een brug slaan tussen de huidige fotografie daar en de ontwikkelingen hier. En eigenlijk de banden tussen beide landen aanhalen via fotografie om dat zichtbaar te maken. Wat leuk als een paar toptalenten van het Indonesian Art Institute hier in Driebergen in het HOF212 het contact vinden met het Nederlandse publiek."

De Hot Tea Portretten Potpourri is op 30 december tussen 13.00 en 17.00 uur voor publiek te beleven in HOF212 aan de Hoofdstraat 212 in Driebergen.