Onthulling Maria in Lourdesgrot Driebergen

DRIEBERGEN 120 jaar lang was de Lourdesgrot met Maria-beeld voor de buitenwereld verborgen in het bos van het voormalige grootseminarie Rijsenburg. Na de renovatie van het Schaepman-monument en het onthullen van de 'Barmhartige Samaritaan' en de 'Jacobsladder' is de Stichting Credo Pugno trots op de renovatie van, wellicht de mooiste Lourdesgrot in Nederland. Op vrijdag 20 mei wordt het Maria-beeld in een feestelijk programma onthuld.

Wie de Ton van Zeijts sprengenwandeling volgt vanaf het Wapen van Rijsenburg, komt onderweg een mysterieuze grot tegen. Rond 1900 is deze Lourdesgrot gebouwd in het seminariebos van het voormalige grootseminarie Rijsenburg (1847-1968). Tot de sluiting van het seminarie heeft in deze grot een Maria-beeld gestaan.

De Stichting Credo Pugno heeft zich ontfermd over de cultuur-historie van het grootseminarie en haar omgeving. Zo is het markante Schaepman-monument voor de Seminarieflat gerenoveerd en is bij het monument een drinkwaterpomp (Barmhartige Samaritaan) geplaatst. Tevens is de lichtzuil voor de flat (Jacobsladder) voorzien van LED-verlichting.

Een aantal maanden geleden is het idee ontstaan om de Lourdesgrot te renoveren en een nieuw Maria-beeld te plaatsen. Een aantal vrijwilligers heeft in nauwe samenwerking met de gemeente de gaten in de grot gedicht met nieuwe misbakselstenen, in de grot een zuil met informatiebord geplaatst waarop Maria komt te staan, een laag hek geplaatst voor de ingang van de grot, de bodem voorzien van schelpen en een knielbank geplaatst bij de vijver die voor de grot ligt. Deze vijver is een sprengkop die al in 1804 voorkomt op de bekende Marmont-kaart van het Franse kamp bij Austerlitz.

Burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug verricht 20 mei van 16.00 tot 17.00 uur de onthulling van het nieuwe Maria-beeld. In korte verhalen worden het project en de activiteiten van Credo Pugno besproken, het Verhaal van Lourdes verteld en met wichelroedes aangetoond dat de grot op een snijpunt van energiebanen staat. Daarna worden de aanwezigen uitgenodigd zelf de wichelroedes ter hand te nemen. Het Wapen van Rijsenburg schenkt belangeloos een drankje.

Iedereen is welkom bij de onthulling. De locatie is op twee manieren te bereiken en met pijlen aangegeven:

- 100 meter vanaf de hoek Diederichslaan - Van Oosthuyselaan in het seminariebos

- met navigatie: Driebergen, Park Sparrendaal 121; 100 meter verder in het bos.

Meer informatie op www.credopugno.nl.