• De jeugd heeft de toekomst, links voorzitter Henk Bijleveld.

    Ons Genoegen
  • Ons Genoegen tijdens een zomerorkest in de voortuin van Kasteel Amerongen.

    Richard Steur
  • September 1920, eerst bekende foto van Ons Genoegen, voor hotel Lievendael.

    Ons Genoegen

Ons Genoegen bestaat honderd jaar

AMERONGEN Ons Genoegen is niet het eerste muziekgeschelschap in Amerongen. Voor de Eerste Wereldoorlog werd al in 1891 het Amerongsch Fanfarekorps opgericht, later in 1904 Harmonie Vereeniging Semper Crescendo en in 1911 Muziekvereeniging Amerongsche Harmonie. In oude stukken is terug te vinden dat in 1914 de repetities gestaakt werden.

Wilco Willemse

Tijdens de oorlog zijn er geen verenigingsactiviteiten in Amerongen, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1919 pakken wat oud muzikanten hun instrumenten weer op om een serenade te brengen aan de nieuwe raadsleden. Een eerste stap naar de oprichting van een nieuwe vereniging en zo vond in hotel Buitenlust op 21 mei 1919 de oprichtingsvergadering van Muziekvereniging Ons Genoegen plaats.

INSTRUMENTEN Er zijn al snel twintig actieve leden. De instrumenten van de vorige muziekverenigingen waren in handen van de 'Vereeniging van aandeelhouders tot het in bruikleen geven van muziekinstrumenten'. Op 30 mei wordt besloten de instrumenten uit te lenen aan Ons Genoegen. De instrumenten werden gerepareerd en uiteindelijk vindt op 4 juli de eerste repetitie plaats, in het schoolgebouw aan de Gasthuisstraat, nu de Wilhelminaschool. Op 7 augustus van dat jaar begeleid Ons Genoegen de feestelijkheden rondom de opening van de schietbaan van de Amerongse burgerwacht, hun eerste openbare optreden.

In de honderd jaar die volgen is Ons Genoegen steeds een vaste waarde in het Amerongse verenigingsleven en verhuisde nog naar het Lievendael en later naar het dorpshuis. In 1998 kreeg het een eigen pand aan de Majoorsweg, nu nog steeds het thuishonk.

PRIJZEN De prijzenkast in het clubhuis is goed gevuld. In het verleden is vaak meegedaan in veel verschillende categorieën. Voorzitter Henk Bijleveld: ,,In 1931 werd Ons Genoegen eerste in de Superieure afdeling en later in 2004 werd de fanfare eerste in de eredivisie tijdens het KNFM marsconcours in Schiedam. Ook zijn er een tweetal bekende muzikanten die bij Ons Genoegen opgeleid zijn. Zo speelde Nick Rotteveel, nu wereldberoemd als dj Nicky Romero, als 8-jarig jochie al slagwerk en ook Perry Hoogendijk, nu tubaïst bij het Concertgebouworkest, speelde van 1982 tot 1994 in de fanfare."

JUBILEUM Komende weken viert Ons Genoegen feest. Bestuurder Brand Rebergen: ,,Aanstaande zaterdag is er een jubileumreceptie in ons clubhuis va 16.00 tot 18.00 uur, voor iedereen die ons wil feliciteren. Het wordt een bijzondere gelegenheid, want de burgemeester komt ons de Koninklijke Erepenning overhandigen. Ook komt stichting Kasteel Amerongen in de persoon van Godard von Ilsemann ons een oorkonde uitreiken voor het beschermheerschap. Graaf Bentinck was dat al vanaf de oprichting in 1919 tot 1940, een mooi vervolg dus."

CONCERT Rebergen vervolgt: ,,De week erna, op 25 mei is dan ons jubileumconcert in sporthal De Ploeg. Daar hebben we een mooi afwisselend muzikaal programma, samengesteld door onze dirigent Wilbert van Arendonk. Onze jeugdleden openen het concert. Ook leuk is dat de bekende Amerongse muzikant Ray Klaassen meewerkt aan het concert. We vieren deze avond ook zeven jubilarissen, waaronder die van Wim van Rhenen die dit jaar zestig jaar bij Ons Genoegen speelt. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of te reserveren via onze website."

TOEKOMST Voorzitter Bijleveld is trots op zijn jubilerende vereniging, maar kijkt ook graag vooruit: ,,We hopen dat Ons Genoegen nog minstens honderd jaar bestaat. Ons motto is 'Muziek maken is leuk, maar samen muziek maken is veel leuker'. Geholpen door de Sesam-academie schreven we afgelopen periode een toekomstvisie en legden daar voor ook ons oor te luister bij onze jeugdleden. Het is mooi om te zien dat meer dan de helft van onze 45 leden jonger dan achttien is. De jeugd heeft de toekomst en die zien we zonnig tegemoet. We verzorgen ook de muzieklessen op Amerongse basisscholen, voor ons een hartstikke mooi middel om kinderen kennis te laten maken met het spelen van instrumenten."