• Revius Lyceum
  • Het Revius is inmiddels een eigen actie gestart

    Petitie.nl - Revius Lyceum

'Ons doel is om Arpine onderwijs te blijven geven' (UPDATE)

DOORN De 15-jarige Arpine Aroyan, leerlinge van het Revius Lyceum in Doorn, zou donderdag door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het land worden uitgezet. Dat meldt haar school in een bericht naar ouders van leerlingen van de Doornse school. Het gezin is ondergedoken en de school is inmiddels een handtekeningenactie gestart in de hoop het besluit terug te kunnen draaien.

 

,,Wij zijn geschokt. Vanmiddag (woensdag, red.) hoorden we dat onze leerlinge Arpine Aroyan uit havo 3 morgen door de IND op het vliegtuig naar Milaan wordt uitgezet. Arpine is 15 jaar, ze is al vier jaar in Nederland, spreekt vloeiend Nederlands en heeft veel vrienden op school'', schrijft het Revius in de brief.

 

AFSCHEID,,Arpine is afkomstig uit Armenië. Het beroep dat haar familie had aangetekend tegen de uitzetting moeten ze van de IND in Italië, een land dat ze niet kennen, afwachten. Wat ons zwaar valt is het gebrek aan medemenselijkheid in dit besluit. Wat staat Arpine te wachten in Italië, hoe moet het nu verder met haar? We hadden slechts tien minuten om afscheid van haar te nemen.''

 

DUBLINAKKOORD Op sociale media wordt over de situatie gesproken onder de hashtag #arpinemoetblijven. Locoburgemeester Henk Veldhuizen begrijpt dat de situatie een hoop los maakt voor de directe betrokkenen. ,,De reden van de uitzetting is dat ze via Italië Europa binnen zijn gekomen. Het Dublinakkoord -dat mede ondertekend is door Nederland- zegt dat zij in afwachting van het asiel in dat land moeten zijn", aldus Veldhuizen.

 

TE LAAT Volgens hem kan de gemeente er dan op dit moment ook niets meer aan doen. ,,Twee weken geleden zijn wij al wel benaderd en hebben wij contact gehad met Vluchtelingenwerk Midden Nederland. Die heeft het gezin juridisch begeleid en samen met de advocaat ingespannen om de oudste dochter de studie te laten afmaken in Nederland. Op het moment van uitzetting hebben wij nog wel contact gehad met de Directeur-Generaal van het ministerie Veiligheid & Justitie in verband met wat er mogelijk was, maar 'koud' technisch is dat niets en ben ik nog in afwachting van een reactie.."

 

Toch winst Arpine het volgens de school pas woensdagmiddag. ,,We wisten twee weken geleden al wel dat er iets speelde, maar dat het zo direct was én dat zij naar Italië moest, was onbekend", verwoordt een medewerker van de school. Ook rector Ilse van Eekelen betreurt hoe alles gelopen is. ,,We hebben geen afscheid meer kunnen nemen van haar. We hoorden het in het laatste uur, in de laatste vijf minuten."

 

Van Eekelen laat weten dat de situatie van het gezin inmiddels in beeld is bij 'een aantal mensen in de landelijke politiek'. ,,Laat ze dit gebruiken als bespreekstuk van het regeerakkoord. Het is een actuele casus om er bij te pakken, dus we hopen dat ze dit gebruiken. Enkel de minister kan nog gebruik maken van zijn ministeriële bevoegdheid om het terug te draaien. Zolang hij dit niet doet, blijven ze ondergedoken." 

 

Volgens de Locoburgemeester komt Arpine niet in aanmerking voor het kinderpardon. ,,Die geldt pas vanaf vijf jaar. We hebben weinig tools in handen." Gemeenteraadsleden van de D66 en SGP hebben aangegeven hun Tweede Kamer-leden aan te spreken op de situatie in de hoop daar meer mee te bereiken. Andere partijen dienden een 'Motie van Treurnis' in, met uitzondering van de VVD-fractie. Die vonden dat ze te weinig informatie hadden om hier een mening over te vormen.

 

ACTIE Arpine en haar familie zijn inmiddels ondergedoken op een onbekende locatie. De handtekeningenactie is gestart en te ondertekenen via http://petities.nl/petitions/arpine-moet-blijven. Daarin geeft het Revius Lyceum ook aan zich tot doel te stellen om dit nu illegale kind toch onderwijs te geven. ,,Of Arpine dit wil weet ik niet, maar we hebben al wel mogelijkheden gevonden om het onderwijs te geven. Het is een slimme, gemotiveerde leerling", vertelt de rector.

 

De opgehaalde handtekeningen zullen door het Revius naar Den Haag worden gebracht. ,,Hoeveel dit er worden, geen idee. Dat is ook niet het doel", aldus Van Eekelen.