• Juf Angely werd thuis opgehaald om haar jubileum te vieren.

    Hubert van Zanten

Juf Angely veertig jaar voor de klas

LEERSUM Het was een bonte optocht die afgelopen maandagmiddag door Leersum trok. De kinderen van WereldKidz Meander kwamen hun juf Angely thuis ophalen om haar 40 jarig jubileum te vieren. Zittend in de bolderkar werd juf Angely door Leersum vervoerd. ,,We brengen ons zonnetje door de regen naar onze school", aldus schoolleider Anneke de Gier.

Hubert van Zanten

In haar eigen klas, groep 1 en 2, kreeg juf Angely een ereplaats. Uit het geheime laatje haalden Saar en Yuna een groot en zwaar boek. Op de kaft stond een hartje met daarin de tekst 'we love you'. ,,Ik hou ook heel veel van jullie allemaal hoor", sprak juf Angely de klas toe. Het boek stond vol met tekeningen die de kinderen voor haar gemaakt hadden.

OVERWELDIGEND ,,Ik wist van niks. Ineens hoorde ik allemaal stemmetjes buiten. Eerst dacht ik dat dat was omdat een juf van een andere school ging trouwen. Maar toen ik naar buiten keek zag ik dat het onze kinderen waren."

,,En ik was nog wel een beetje boos om mijn man Pim. Hij was thuis en we hadden onze vrije dag. Ik had lekker zin om rustig aan te doen en ik liep nog in mijn joggingbroek rond. Opeens zei hij dat ik mij moest aankleden en op moest schieten, want me moesten nog naar de garage. Waarom moest ik mee, dat wilde ik eigenlijk helemaal niet. Maar dat bleek dus een smoes te zijn. Ik was zo verrast, ik had echt niks in de gaten van te voren. Wat ontzettend leuk."

,,Bij de receptie na schooltijd voelde ik me echt overweldigd. Er was zelfs een oud-collega helemaal uit Schagen gekomen. Dat is zo mooi. Wat ontzettend fijn om iedereen weer eens te kunnen zien", aldus juf Angely.

HOEKSCHE WAARD Veertig jaar geleden kwam op een basisschool in de Hoeksche Waard een nog schuchtere juf Angely de kleuterklas binnen. Dit was haar eerste eigen klas. De kleuters zouden later groep 1 en 2 gaan heten. Maar haar hart zou altijd bij deze leeftijdsgroep blijven. Haar man Pim Koster vertelt: ,,Als er weer eens een reorganisatie was dan nam Angely het altijd voor de kleuters op. Wat betekent deze verandering voor deze groep? Daar kan ze erg strijdbaar voor zijn."

31 jaar geleden solliciteerde juf Angely bij De Bongerd, wat later WereldKidz Meander zou worden. Er waren 125 brieven gestuurd. Na een kijkles kwam er een gesprek met meester Dijkink, het toenmalige hoofd, burgemeester de Graaf, de wethouder en een lid van de ouderraad. De keuze viel op haar.

VERANDERING ,,Het werken in het onderwijs verveelt nooit," vertelt juf Angely ,,natuurlijk heb je elk jaar een nieuwe klas. Ook de manier van les geven, de onderwijsmethodes veranderen. Zo blijf je scherp. Het meest bijzondere vind ik wel het contact met de ouders. Juist in de onderbouw heb je dat veel."

TWEEDE GENERATIE Enkele van mijn oud-leerlingen zie ik nu weer terugkomen als ouder. Ik heb de tweede generatie in mijn klas zitten. Ik krijg nog steeds elke dag energie van het lesgeven. En ik hoop dat ik dat ook overdraag aan de kinderen, stagiaires, ouders. En dat sommigen ook de stap zetten. Want het is echt een heel mooi beroep."