• Wilco Willemse

Ode aan Amerongen in woord, beeld en geluid

AMERONGEN De AMON, de Amerongse ondernemersvereniging, bood de inwoners van Amerongen een receptie aan om het nieuwe jaar in te luiden. Dat gebeurde in de dorpszaal van Allemanswaard op woensdag 3 januari. De avond werd gepresenteerd door Rein van Ee, voorzitter van de AMON. Hij heette de aanwezigen welkom en vertelde dat het goed gaat met de Amerongse ondernemers en dat zijn eigen Klepperman, de nieuwsbrief vol Amerongse weetjes, steeds meer en beter gelezen wordt. De opkomst was niet heel groot, maar er was genoeg te beleven.

Wilco Willemse

Op het podium in de dorpszaal voltrok zich het programma. Op de achtergrond waren steeds prachtige beelden te zien van het mooie dorp, gelegen tussen de voet van de Heuvelrug en de loop van de Nederrijn. Arie Rebergen maakte de beelden vooral met zijn drone. Ook vanuit de lucht is Amerongen een plaatje. Rebergen publiceert de beelden regelmatig online via de Facebookpagina van 'Amerongen toen en nu'.

HET DORP De beelden waren de perfecte achtergrond voor de opening van de avond, verzorgd door Ronald Naar. Begeleid door zijn eigen gitaarspel bracht hij een paar Franse chansons, waaronder La Montagne. Dat liedje kennen velen door de Nederlandse uitvoering van Wim Sonneveld, Het Dorp. Het was een sfeervolle opening en de liedjes vormden een brug naar het volgende onderdeel.

ODE Aan geboren en getogen Ameronger Arie van Barneveld was gevraagd voor de nieuwjaarsbijeenkomst een 'Ode aan Amerongen' te schrijven en voor te dragen. Van Barneveld vertelde hoe vereerd hij daar mee was en nam ons mee door zijn belevingen van Amerongen. De vroege geschiedenis van Amerongen kwam aan bod, gevolgd door de eerste vestiging van de familie Van Barneveld in Amerongen in 1586. Maar vooral de verhalen uit de jeugd van Arie van Barneveld en zijn liefde voor het natuurschoon in en rond Amerongen waren voor de aanwezigen herkenbaar, evenals zijn meegebrachte beeldmateriaal.

TRIOMFPRIJS Na de ode werd Henk Hoogendoorn op het podium geroepen om zijn verslag te doen van de beklimming van de Alpe d'Huez met Team De Wingerd (zie De Kaap van 5 oktober jl.). De opbrengst van de sponsortocht kwam gedeeltelijk ten goede aan hospice De Wingerd. Eerder was al een cheque uitgereikt van 12.500 euro voor het vervangen van bedden in de hospice. Ook komend jaar gaat Hoogendoorn met een team de berg op. Hij riep de aanwezigen op om onderdeel te zijn van de sponsortocht. Dat kan door bijvoorbeeld te sponsoren of door deel te nemen. De sponsoropbrengst gaat ook komend jaar naar De Wingerd. Door verhuizing van de zusters van het Zendingsdiaconessenhuis verdwijnt ook het stiltecentrum waar het hospice gebruik van maakt.

Met de opbrengst wordt een tuinhuis gebouwd dat ingericht wordt als stiltecentrum. Als blijk van waardering en voor alle inzet en het mooie resultaat ontving Hoogendoorn voor zijn hele team uit handen van Rein van Ee de Amerongse Triomfprijs. Deze wisselbokaal wordt jaarlijks uitgereikt door de AMON aan een mooi initiatief. Na de bekendmaking van winnaar van de mooiste buitenkerstverlichting, familie Hazes van harte gefeliciteerd, zong Ronald Naar nog een chanson. Henk Hoogendoorn bleek nog een Amerongse versie van Het Dorp bij zich te hebben en daar werd de avond muzikaal mee afgesloten. De zaal liet zich lastig uitdagen om mee te zingen, maar genoot wel van de herkenbare oud-Amerongse verwijzingen in de tekst die voor iedereen zichtbaar was. Daarna zat het officiële programma er op en kon er met elkaar nog een drankje gedronken worden om te proosten op het nieuwe jaar.