• Foto: Henriet Vink/BDU

Nu ook mobiel cameratoezicht

HEUVELRUG Met mobiel cameratoezicht wil burgemeester Frits Naafs de strijd tegen criminelen en pyromanen in Utrechtse Heuvelrug verder opvoeren. Omdat het werken met vast cameratoezicht succesvol blijkt, gaat Naafs ook toestemming aan de gemeenteraad vragen om verplaatsbare camera's in de Heuvelrugdorpen te gebruiken.

Michiel Schaaij

Die mogelijkheid staat beschreven in de gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening (APV,) die donderdagavond in de gemeenteraad op tafel komt. Burgemeester Naafs heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie al een keer mobiel toezicht ingesteld, bij één van de oud papier containers die populair zijn bij brandstichters. Vast cameratoezicht was onder andere succesvol in een onrustige periode rond het voormalige woonwagenkamp aan de Driebergse Sportlaan en bij een locatie voor hangjongeren in Doorn.

AAN DE SLAG Het vaste cameratoezicht is eerder al in de APV geregeld, maar de burgemeester wil dat de Heuvelrugpolitiek hem nu ook in staat stelt om naar believen met mobiele camera's aan de slag te gaan. ,,Anders moet ik in noodsituaties eerst nog langs de gemeenteraad en dan zijn we zo zes weken verder". Voor elke vorm van cameratoezicht moet overigens ook het Openbaar Ministerie toestemming verlenen. ,,Anders kun je niets doen met de beelden die je ziet, en dat zou jammer zijn", aldus Naafs.

INBRAAKGOLF Samen met de politie en het Openbaar Ministerie werkt de burgemeester aan een plan om de huidige inbraakgolf in Driebergen aan te pakken. Hij sluit mobiel cameratoezicht daarbij niet uit. Woensdagochtend maakte hij bekend dat er afgelopen weekend een ANPR-actie is geweest bij de

afritten van de A12 in Driebergen. Daarbij werden kentekens van voorbijrijdende voertuigen gelezen en vergeleken met een lijst van criminelen die bij de politie bekend zijn.

PREVENTIEF Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer in met een verruiming van de bevoegdheid van burgemeesters bij de inzet van cameratoezicht. Die mogen nu volgens de Gemeentewet in een specifiek gebied voor een afgebakende periode verplaatsbare camera's laten neerzetten. Overigens moet de inzet van die camera's met borden kenbaar gemaakt worden, zodat er ook een preventieve werking van kan uitgaan.