• Tijdens de NLdoet-dagen werd een start gemaakt met de aanleg van een moestuin, voor en door de bewoners van azc Leersum.

    Edith Hazelzet

NLdoet verzet bergen werk

LEERSUM Vrijwilligers wonend in het azc en de omgeving werkten afgelopen vrijdag en zaterdag enthousiast aan diverse leuke, èn hoogstnoodzakelijke, projecten. Programmabegeleidster Mijke van Leeuwen van het COA is dik tevreden over de berg werk die verzet werd.

Edith Hazelzet

Van Leeuwen verdeelde het werk terwijl de vrijwilligers verwelkomd werden met heerlijke zoetigheden, gemaakt door bewoonsters van het azc. Het zwaardere werk lieten zij over aan hun mannen. Zo werd er een stuk grond geschikt gemaakt voor de aanleg van een moestuin. Voor de realisatie ervan ontving Van Leeuwen een donatie van de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug. ,,Daarvan is bijvoorbeeld het hekwerk betaald dat al geplaatst is. Ik zie hier een plek voor me waar straks mensen aan het werk zijn terwijl op de bankjes eromheen gezellig gekletst wordt."

ZOMERS SPELEN Het verwijderen van bramenstruiken in een stuk bos grenzend aan de basisschool van het azc, was een andere langgekoesterde wens die gerealiseerd is. ,, Nu kunnen we het schoolplein uitbreiden zodat de kinderen ook schaduw hebben als ze 's zomers spelen." Eén van de bewoners die de strijd aanging met de stekelige bramenstruiken is een Syrische man. Hij werkt om zijn zinnen te verzeten dagelijks vrijwillig in het groenonderhoud op het azc-terrein, en is enthousiast over NLdoet: ,,Het is gezellig en gaat veel sneller."

Nog een cadeau voor de kinderen is afkomstig van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum. Phine Dalmeijer van de vereniging vertelt hierover: ,,Vanwege ons 50-jarig jubileum dit jaar leggen wij hier een natuurpad aan met een educatieve inslag, maar tegelijk bedoeld om heerlijk buiten te spelen." Ook hiervoor moest een flink stuk bos begaanbaar worden gemaakt. Grote takken werden in hopen gelegd zodat de kinderen er hutten van kunnen maken. ,,We zijn bezig borden te maken van dieren die hier voorkomen, zoals de eekhoorn en de specht. Die hangen we op langs het pad. De leerlingen krijgen een boekje in eenvoudig Nederlands met vragen over deze dieren. Ook mogen zij zelf paddenstoelen beschilderen en nestkastjes maken. Er is een klimboom, een plek om te balanceren over liggende boomstammen, en een zitplek om te picknicken en te vertellen over de natuur." Dorp en Natuur doneert ook (pot)loupes, verrekijkers, zoekkaarten ,en een voedertafel, die de kinderen vanuit school kunnen zien en waarvoor het maken van vetbollen en pindaslingers op het programma staat.

HOOG IN VAANDEL Het bedrijf Interface, 's werelds grootste fabrikant van commerciële tapijttegels, uit Scherpenzeel koos vanwege de actualiteit van het vluchtelingenvraagstuk, het azc in Leersum uit voor hun jaarlijkse NLdoetactie. HR-manager Willemien van den Oever licht toe: ,,Maatschappelijk verantwoordelijkheid en duurzaamheid staan bij ons zeer hoog in het vaandel, niet alleen in onze productie, maar ook middels vrijwilligerswerk." De veertien Interfacemedewerkers zorgden onder meer voor een blinkend schone receptie, met schoonmaakartikelen die in grote hoeveelheden waren gedoneerd door schoonmaakbedrijf Asito.