• De deelnemers van de Koploop 2.0 krijgen een nieuw parcours voorgeschoteld.

    Cees Keur

Nieuwe routes Ameronger Koploop 2.0

AMERONGEN Voor de negende keer neemt Team Amazing deel aan de Roparun, een sponsorloop van Parijs of Hamburg naar de finishplaats Rotterdam. Een monsterafstand van 550 kilometer die in estafette wordt afgelegd. Om geld bij elkaar te krijgen, organiseert het team veel activiteiten. De komende grote activiteit staat in de stijgers: Zaterdag 18 mei is de Ameronger Koploop 2.0 Amazing Trail.

Wilco Willemse

Die 2.0 slaat op de vernieuwingen die dit jaar zijn doorgevoerd. Teamcaptain Theo Deur: ,,De Koploop is al jaren een begrip onder hardlopers, vooral die van een zwaar parcours houden. Dit jaar wilden we wat vernieuwen en zo zijn we met het parcours aan de slag gegaan. Voorgaande jaren kon er gekozen worden uit 5 of 10 kilometer en de lopers van de langste afstand liepen dan twee keer een rondje van 5 kilometer. Dit jaar is er een ronde van 6 kilometer, een ronde van 10 kilometer en een gecombineerde ronde van 16 kilometer. Ons teamlid Ron Meulenberg is verantwoordelijk voor het nieuwe parcours en het is een heel mooie route geworden."

TRAIL Voor de lopers zijn de hoogteverschillen pittig. Deur: ,,We noemen het geen hardloopwedstrijd, maar een trail, dat moet het uitdagende karakter van het parcours benadrukken. Eveneens nieuw dit jaar is dat dezelfde routes ook beschikbaar zijn als wandeltocht. Het is een prachtig parcours, voor wandelaars is er veel moois te zien onderweg. Ook jeugdlopers zijn van harte welkom. Zij kunnen kiezen uit twee afstanden, 750 of 1500 meter."

Voorgaande jaren waren er steeds rond de 300 inschrijvers. Deur: ,,Het zou mooi zijn als we steeds iets kunnen groeien. De inzet van ons team verandert daarmee niet, maar de opbrengst voor het goede doel wordt hoger. Daar is het ons om te doen en vandaar dat we dit jaar extra energie hebben gestoken in het vernieuwen van de Koploop."

DRIE TON ,,Ik ben een trotse teamcaptain", zegt Deur. ,,De teller staat voor dit jaar al weer op 38.000 euro voor het goede doel, de Roparun. Hun motto is 'Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven' en daar doen we dit heel graag voor. Met de vorige acht deelnames er bij, heeft Team Amazing nu op de cent nauwkeurig 282.235,50 euro opgehaald voor de Roparun. Dit jaar gaan we de drie ton dus halen, fantastisch toch?"

Deur benadrukt de inzet van het team: ,,We zijn met 23 en ieder heeft een rol. Er zijn acht lopers en vier fietsers die de meters maken. Maar ook koks, chauffeurs, masseurs en ondersteuners. Het is een echte teamprestatie."

LOKALE BETROKKENHEID Ook roemt Deur de lokale betrokkenheid: ,,Lokale ondernemers en inwoners zorgen voor een groot deel van onze opbrengst. Zij zijn het die sponsoren, hun diensten beschikbaar stellen of meedoen aan de activiteiten. Zonder hun geen Team Amazing."

De Koploop is op zaterdag 18 mei en de Roparun van 8 tot 10 juni. Meer informatie is te vinden op www.koploop.net en www.teamamazing.nl.