• Archief BDUmedia

Nieuwe omroep in de maak

HEUVELRUG De kans is groot dat Radio90FM zijn positie als lokale omroep moet gaan bevechten. Als de vergunning van de streekomroep in 2019 afloopt, wil een groep initiatiefnemers meedingen naar de zendlicentie. ,,We hebben concrete plannen voor een tegengeluid", zegt Leersumer Jean Kuit, die eerder als vrijwilliger bij Radio90FM betrokken was. Volgens Kuit wil het

nieuwe lokale radiostation niet afhankelijk worden van subsidie, maar zichzelf gaan bedruipen.

DRAAGVLAK Volgens landelijke richtlijnen zijn gemeenten verantwoordelijk voor de bekostiging van lokale omroepen. Drie jaar geleden zegde Utrechtse Heuvelrug een jaarlijkse bijdrage van 28 duizend euro toe aan Radio90FM. Voorwaarde van burgemeester Frits Naafs was wel, dat het station met een luisteronderzoek zijn draagvlak onder luisteraars zou aantonen. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door reclamebureau Kèk Media van Kuit, bleek een geringe naamsbekendheid en luisterdichtheid.

KABELKRANT De onlangs aangetreden voorzitter Henk de Greef van Radio90FM sprak vorige maand in deze krant het vertrouwen uit, dat hij nieuwe luisteraars voor zijn station zal weten te vinden. Hij heeft een beleidsplan opgesteld en wil onder andere starten met een kabelkrant op televisie, in een later stadium wellicht aangevuld met bewegende beelden. Maar Kuit gelooft niet in die plannen. ,,Ze hebben 22 jaar de tijd gehad en nu willen ze ook nog een televisiezender uit de grond stampen. Wat is het bestaansrecht daarvan?"

STOUTE SCHOENEN Als het aan de initiatiefnemers van het nieuwe radiostation ligt, trekt het Heuvelrugcollege tijdig zijn conclusie. ,,Eigenlijk zou burgemeester Naafs de stoute schoenen aan moeten trekken en zeggen: wij stoppen hier geen geld meer in", vindt Kuit. Volgens hem staat een aantal medewerkers van Radio90FM al in de startblokken, om over te stappen naar het nieuwe lokale radiostation.

DE BINDER Als thuisbasis voor de nieuwe radiozender denkt Kuit aan het Sport- en Cultuurcentrum De Binder aan de Leersumse Hoflaan. ,,De Binder is teruggegeven aan de Leersumse bevolking en wordt nu gerund door vrijwilligers. Wij willen daar graag zitten om echt deel uit te maken van de regio", aldus Kuit. Verder wil hij ook een mobiele studio in gebruik nemen, om meer mensen te betrekken bij het maken van radioprogramma's en te focussen op lokaal nieuws.